OROSZVILAG.HU


Lukasenko eladná gázvezetékeit

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-05-28 09:17:00  |  
Gyóni Gábor

Lukasenko eladná gázvezetékeit

Oroszország megszerezheti a belorusz gáz- és olajipart 

 Lukasenko eladná gázvezetékeit

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök tegnapi, Mogiljovban tett kijelentése szerint Oroszország megkaphatja az ország gázvezetékei (a Beltransgaz, amelynek 50 %-a felett már a Gazprom rendelkezik) és olajfinomítói feletti ellenőrzést, azzal a feltétellel, ha a jó ár mellett, amit ezekért fizet, Belarusz belső orosz árakon fogja kapni az olajat és a gázt.

Noha Oroszország éves vesztesége 4 milliárd dollár lenne ez esetben, az orosz kormány mégis „komolynak és konstruktívnak” tartja Minszk javaslatát. A javaslat azt is jelenti, hogy Oroszországnak le kellene mondania az olaj exportvámjáról, ami jelentős kiesést eredményezhet, Belarusznak viszont fontos, hiszen a jelentős bevételi forrást jelentő olajfinomítói ellátását biztosítaná.

Lukasenko ajánlata mögött Belarusz gazdaságának megroppanása állhat. Belarusz összes adóssága 22 milliár dollár. A belorusz elnök hiába keres olajat Venezuelában, ez szükségletei legfeljebb 20 %-át fedezi, állítja Leonyid Zaiko, a „Sztratyegija” elemző központ munkatársa. A belorusz olajfinomítók 22 %-os veszteséget okoztak eddig ebben az évben, 2011 elején pedig választások lesznek. „Ezért Lukasenko kész mindent eladni, még a családi ezüstöt is.” – véli Zaiko.

 

(Kommerszant)

Cimkék:
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat