OROSZVILAG.HU


Töretlen orosz-örmény kapcsolatok

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-08 09:32:26  |  
Kozma Tamás

Töretlen orosz-örmény kapcsolatok

Az orosz-török közeledés még jól is jöhet Jerevánnak

 Töretlen orosz-örmény kapcsolatok

 

„Teljes biztossággal állíthatom, hogy orosz-török kapcsolatok fejlődése nem fog és nem is jelenthet veszélyt az orosz-örmény kapcsolatokra nézve” – jelentette ki Leonyid Resetnyikov, a Stratégiai Tanulmányok Oroszországi Intézetének igazgatója Jerevánban az „Örmény-orosz együttműködés és regionális problémák” nevet viselő szakmai kerekasztal beszélgetésen, ahol számos szakértő és politikus is részt vett.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő májusi törökországi látogatása adta az ötletet a kerekasztal beszélgetéshez, hiszen az ankarai tárgyalások az orosz-török együttműködések fejlesztését voltak hivatottak előmozdítani. Mindez felveti a kérdést Örményország számára, hogy Oroszországnak a régióhoz való hozzáállása, szövetségi rendszerének összetétele változik-e? Örményország számára a kérdés értelemszerű és elkerülhetetlen: regionális elszigeteltségében legfontosabb partnere Oroszország, és ugyan pont az elmúlt egy évben mutattak progressziót az örmény-török kapcsolatok, Jereván számára felveti a regionális leértékelődés lehetőséget a túlságosan megerősödő orosz-török partnerség.

Törökország fontos és fejlődő gazdasági partnere Oroszországnak, így mindkét országnak érdeke fűződik a kapcsolatok mélyítéséhez. Ez a kapcsolat azonban a kétoldalú kapcsolatokra vonatkozik, és nem érinti az olyan véleménymegosztó politikai, külpolitikai kérdéseket, mint az Örményországgal való viszonya az egyes államoknak. „Örményország fontos szövetségese Oroszországnak a közel- és közép-keleti régióban, és az egyetlen szövetségese a Dél-Kaukázusban… Oroszország egy centimétert sem kíván lépni, - vagy álláspontján változtatni- olyan kérdésben, mely a tradicionális örmény kérdésre vonatkozik” – mondta el az újságírók kérdésére Resetnyikov.

 

 

RIA Novosztyi, News.am

 

Cimkék:
Országok: Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat