OROSZVILAG.HU


Orosz-kazah elnöki találkozó

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-14 00:41:10  |  
Mezei Bálint

Orosz-kazah elnöki találkozó

Felkészülés a vámunióra és a G-20-as csúcsra is

Orosz-kazah elnöki találkozóOrosz-kazah elnöki találkozó

Medvegyev és Nazarbajev - előttük Bajkonur - mögöttük Kirgizisztán

Orosz-kazah elnöki találkozó – a kirgiz események árnyékában

A Dél-Kirgizisztánban kirobbant etnikai zavargások mellett szinte teljesen háttérbe szorult a posztszovjet térség számára kulcsfontosságúnak ígérkező találkozó, Dmitrij Medvegyev orosz államfő és Nurszultan Nazarbajev kazah elnök tárgyalása Moszkvában. A kétoldalú egyeztetések súlyponti kérdései a régóta tervezett vámunió, az esetleges nukleáris együttműködés valamint a közelgő G-20-as csúcsot megelőző tapogatózások voltak. Természetesen szót ejtettek Bajkonur jövőjéről, és megvitatták az orosz űrkutatásban való kazah technikai részvétel esélyeit is. 

„Közösek a céljaink. Elsőként a vámuniót szeretnénk megvalósítani, a későbbiekben pedig egy közös piac kialakításra fogunk törekedni. Addig azonban a jelen néhány problémáját kell felszámolnunk” – nyilatkozta Medvegyev a négyszemközti megbeszélések előtt.

Oroszország, Kazahsztán és Belarusz az elmúlt évek során komoly energiákat mozgósított a vámhatárok eltörléséért, melynek tervezett időpontját 2010. július elsejére tűzték ki. Ellenben Minszk, az orosz féllel fennálló kereskedelmi problémáira hivatkozva megtagadta a szándéknyilatkozat aláírását – Lukasenko indoklása szerint ugyanis abból országának csak hátránya származhatna. Moszkva régi, hűséges szövetségesének pálfordulása egy hosszabb folyamat eredménye, melynek része a meghiúsult belarusz gázüzlet, a Gazprom kudarcot vallott (ha úgy tetszik visszavont) felvásárlási törekvése is.

Medvegyev külön kiemelte a FÁK belső rendszerét érintő vitás kérdések tisztázását, illetve Oroszország egyértelmű, erre mutató szándékát. A soron következő G-20-as csúcstalálkozó előtt mindkét fél érdeke a belső sorok rendezését kívánta, hogy Torontóban biztos hátországgal, szilárd szövetségi kötelékekkel állhassanak a globális versenytársak elé. Válaszában Nazarbajev reményét fejezte ki, hogy az Eurázsiai Gazdasági Közösség (EGK) legközelebbi ülésén aláírásra kerül a két szomszédos állam nukleáris és űrkutatási közös vállalásait szabályozó szerződés. „Szeretnék szólni az EGK esedékes tárgyalásairól is. A követendő napirendet javarészt tisztáztuk, így szinte biztosan kitérünk az uránium cseréjét, az atomenergiát és Bajkonur státuszát illető kérdésekre is” – mondta a kazah elnök. Oroszország a bajkonuri létesítményt a Szovjetunió felbomlása óta csupán bérli, de nem birtokolja. A kazah államkincstárnak folyósított éves bérleti díj 115 millió amerikai dollárt tesz ki.

Mind Medvegyev, mind kazah kollégája sajnálatukat fejezték ki a kirgizisztáni események miatt, ugyanakkor ígéretet tettek, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) hétfői ülésén az üzbég-kirgiz etnikai villongások felszámolására tesznek egységes javaslatot.

 

(Ria Novosztyi, News.AZ)

 

 

Cimkék: Medvegyev, Nazarbajev, vámunió, közös piac, Bajkonur, Lukasenko
Országok: Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat