OROSZVILAG.HU


A legfrissebb hírek Kirgizisztánból

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-14 13:26:52  |  
Kecskeméti Gábor

A legfrissebb hírek Kirgizisztánból

A németek evakuációs terve és az amerikai légibázis közleménye

A német nagykövetség most már semmiképpen nem tanácsolja az utazást Kirgizisztánba és a déli országrész elhagyására/elkerülésére hívták fel a figyelmet. A kirigzisztáni német források már több mint 80 halottról és körülbelül 1000, többségükben súlyos sérültről tudnak. Os és Dzsalalabad városokban a szükségállapotot meghosszabbították, de az ország egyéb részeiből folyamatosan érkezik az erősítés az egymással harcoló kirgiz és üzbég népcsoportoknak. A biskeki német nagykövetség jelenleg azon dolgozik, hogy a kirgiz biztonsági erők segítségével Os városából evakuálják az ottani európai állampolgárokat a város repterére, majd onnan légi úton a még biztonságosnak tűnő Biskekbe szállítsák őket. A biztonsági helyzet miatt azonban még nem sikerült a fegyveresek által kísérendő konvoj megszervezése és eljuttatása a városközpontba. A mai napon a német nagykövetség tovább fáradozik ennek megszervezésén.

Az Egyesült Államok kormánya humanitárius segítséget kíván nyújtani

Az amerikai kormány szándékában áll, hogy humanitárius segítséget nyújtson az embereknek, tekintettel a jelenlegi kirgiz válságra. A Manaszban található amerikai katonai repülőtéren készen állnak, hogy az első élelmiszersegélyeket és mobil sürgősségi ellátást légi úton elszállítsák Osba. Amint lehetőség lesz rá, a lehető leggyorsabban segítséget tudnak nyújtani, felkészültek sátrak, tábori ágyak szétosztására és az orvosi ellátás megszervezésére. A manaszi támaszpont jelentése szerint azon a környéken egyelőre nem tapasztalható feszültség.


Az Egyesült Államok nagykövetsége a rend helyreállítására szólított fel

Az Egyesült Államok biskeki nagykövetsége aggodalmának adott hangot a hírek miatt, melyek Kirgizisztán déli részén a folytatódó erőszakról szólnak. A jogállamiság azonnali visszaállítását és tiszteletben tartását kérik a felektől, továbbá mindkét felet az erőszaktól való tartózkodásra szólítottak fel. A nagykövetség tárgyalásokat folytat a kirgiz ideiglenes kormánnyal a déli országrészbe szállítandó szállítói humanitárius segélyről.

(Német Nagykövetség, Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége – Biskek, Amerikai Légierő – Manaszi Szállítmányozási Központ)

 

Cimkék: manasz, németország, usa, humanitárius, támaszpont, os, biskek, nagykövetség
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat