OROSZVILAG.HU


Továbbra sincs külföldi intervenció

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-14 21:36:07  |  
Zelei Dávid

Továbbra sincs külföldi intervenció

Hiába könyörög Kirgizisztán, az ODKB még nem avatkozik be

138-ra emelkedett az Osból Dzsalalabadra is kiterjedő kirgiz-üzbég etnikai villongások áldozatainak száma, a sérültek száma meghaladja az ezerhatszázat, a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek száma túllépte a százezret, közülük hivatalosan negyvenötezren menekültek a szomszédos Üzbegisztánba (utóbbi szám csak a felnőttekre vonatkozik, a teljes létszám hamarosan akár százezres is lehet). A hivatalosan regisztrált adatoknál ugyanakkor sokkal magasabb számokat lehet hallani az egyes régiókból: különböző hírforrások ezernél több halottról tájékoztatnak, a dzsalalabadi üzbég közösség egyik vezetője például csak a városban mintegy hétszáz üzbég halottról tud, pedig a harcok ott csekélyebb intenzitásúak, mint Osban. A határon végtelen sorok várakoznak bebocsáttatásra várva, egyszer már lezárták, majd újra megnyitották az üzbég-kirgiz átkelőhelyet. A kínai és a tádzsik határt már napokkal ezelőtt lezárták.

Továbbra sincs külföldi intervenció

 

Ahogy korábbi cikkünkben jeleztük, Medvegyev kérésére ma Moszkvában ülésezett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB), vagyis az a 2002 óta létező posztszovjet védelmi blokk, mely Oroszországot, Belaruszt, Kazahsztánt, Tádzsikisztánt, Üzbegisztánt, Kirgizisztánt és Örményországot is teljes jogú tagjai között tudhatja. Több szakértő határozott intézkedéseket (értsd: katonai beavatkozást) várt a hétfői találkozótól, azonban egyelőre csalódniuk kellett: a szervezet mindössze arról adott ki kommünikét, hogy a jelenlegi kirgiz átmeneti kormány intézkedései nem elégségesek, konkrétumokat, kollektív intézkedéseket csak később várhatunk. Mint korábbi cikkeinkben írtuk, Oroszország békefenntartókat nem, humanitárius segélyszállítmányokat ellenben küldött Kirgizisztánba. Dmitrij Medvegyev személyesen is megszólalt az ügyben, tolerálhatatlannak minősítve a kirgiz történéseket, ugyanakkor orosz katonai erő (150 ejtőernyős) egyelőre csak az északi légibázis védelmére érkezett. Pedig Kirgizisztán valósággal könyörög a segítségért: Otunbajeva beavatkozási kérelme mellett vasárnap 67 kirgiz civil szervezet kérte levélben az orosz autoritásokat, hogy küldjenek békefenntartókat a térségbe.

Továbbra sincs külföldi intervenció

Több hírforrás közölt olyan híreket, miszerint megindultak az első tapogatózó béketárgyalások az üzbég és kirgiz felek között Dzsalalabadban. A ferghana.ru-hoz eljuttatott helyszíni jelentések és segélykérő üzenetek ugyanakkor kiemelik, a káosz korántsem csillapult az ország déli részén, a segélyszállítmányok pedig apró cseppek csak a tengerben. Áramnak és élelmiszernek továbbra is híján vannak Osban, emiatt többen áruházi raktárakat fosztogatnak. A helyszíni beszámolók közül sok használja az „etnikai tisztogatás” és a „tervezett/irányított népirtás” kifejezést, többen közülük azt is megemlítik, a konfliktus nem korlátozódik kirgizekre és üzbégekre, több orosz és tatár is áldozatául esett már a vérengzéseknek.

(Képek: BBC, RIA Novosztyi)

Cimkék: kirgiz zavargások
Országok: Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat