OROSZVILAG.HU


A Nyugat ismét felfedezi Grúziát

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-07-16 16:23:09  |  
Gyóni Gábor

A Nyugat ismét felfedezi Grúziát

Két éves szünet után aktivizálódó diplomácia

 A Nyugat ismét felfedezi Grúziát

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter után a francia diplomácia vezetője, Bernard Coushner is Tbiliszibe látogatott, és megkezdte grúziai tárgyalásait az EU külügyminisztere, Catherine Ashton is, jelezve, majd két éves szünet után a Nyugat ismét kész arra, hogy aktív diplomáciát folytasson Grúzia irányában.

Coushner közvetlenül a július 14-i ünnepségek után látogatott el Tbiliszibe, amit a grúz fél a különös tisztelet és megbecsülés jeleként értékelt. Mihail Szaakasvili még aznap este fogadta a július 14-én, helyi idő szerint 22 órakor Tbiliszibe érkező francia külügyminisztert, ünnepséget tartva a francia forradalom tiszteletére.

Bernard Coushner nem volt olyan egyértelmű, mint Hillary Clinton, aki Abháziát és Dél-Oszétiát Oroszország által megszállt területeknek nevezte. A francia külügyminiszter kerülte a megszállás kifejezést, de kijelentette, hogy Franciaország soha nem hagyja magára Grúziát.

Coushner találkozott a grúziai ellenzék vezetőivel is, Nino Burdzsanadzéval és Iraklij Alanaszijával is. Alanszija nyíltan kifejezte reményét, hogy Európa hozzájárul majd ahhoz, hogy Grúziában demokratikus hatalomváltás menjen végbe, amire Burdzsanadze azt jegyezte meg, hogy Grúziában nincs demokrácia.

Catherine Ashton 15-én este érkezett Grúziába, látogatásának fő célja, hogy az EU és Grúzia közti együttműködés alapjait rögzítő dokumentumról megállapodás szülessen, ami lehetővé teszi Grúzia számára a fokozatos integrálódást az EU-ba. Hasonló tárgyalások zajlanak Azerbajdzsánnal és Örményországgal is.

 

(Kommerszant)

Cimkék:
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat