OROSZVILAG.HU


Grúz-azeri csúcs Batumiban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-07-20 08:48:22  |  
Gyóni Gábor

Grúz-azeri csúcs Batumiban 

2012-re elkészül a Batumi-Baku autópálya

 Grúz-azeri csúcs Batumiban 

 

Az elmúlt hetekben igencsak megélénkült a Grúzia körüli diplomáciai tevékenység: az amerikai, a francia, az EU-s külügyminiszter látogatásai Tbiliszi diplomáciai elszigeteltségének végét demonstrálták, vasárnap pedig Ilham Alijev, a szomszédos Azerbajdzsán elnöke tett vizitet a grúziai Batumiba.

Alijev grúziai látogatása a két kaukázusi ország partneri viszonyát hangsúlyozta, olyannyira, hogy Mihail Szaakasvili elnök Grúzia és Azerbajdzsán „konföderációját” javasolta, olyan partnerti kapcsolat intézményesítését, ami több egyszerű szomszédságnál.

Az azerbajzsán elnöki látogatásnak pragmatikus célja is volt, hiszen megvitatták a Baku – Batumi autópálya építésének részleteit. Ez a mintegy 1000 kilométer hosszú, 2012-re elkészülő autópálya a tervek szerint kulcsszerepet fog játszani az Európát Közép-Ázsiával összekötő – és Oroszországot megkerülő - folyosóban, és Batumin át közvetlen összeköttetést teremthet Baku és Isztambul között.

Sajtóhírek szerint Alijev látogatásának más célja is lehetett: a grúz gázvezetékrendszer megszerzése. Grúz források szerint Hillary Clinton legutóbbi grúziai látogatásán azt javasolta a grúz vezetésnek: ha javítani akarja kapcsolatait Oroszországgal, adja el a Gazpromnak a grúz gázvezetékrendszert.  Ez az ötlet korábban is felmerült Tbiliszi részéről, de George W. Bush republikánus adminisztrációja határozottan ellenezte, hogy a grúziai gázvezetékrendszert a Gazpromnak adják át. Egy másik vevő lehet viszont az azerbajdzsán állami olajvállalat, a SOCAR, amely már csak azért is előnyt élvez, mivel ő látja el gázzal Grúziát.

Ha Azerbajdzsán szerzi meg a grúziai vezetékek feletti ellenőrzést, az fontos geopolitikai változásokat eredményezhet, hiszen Grúzián át halad az orosz gáz a Bakuval ellenséges viszonyban lévő Örményországba.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék:
Országok: Grúzia Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat