OROSZVILAG.HU


Ukrán alternatíva a Déli Áramlatra

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-07-28 13:41:05  |  
Seszták Sándor

Ukrán alternatíva a Déli Áramlatra

Nem is szükséges megépíteni a tenger alatti vezetéket?

Ukrán alternatíva a Déli Áramlatra

Ukrajna saját gázvezetékrendszerének modernizálásával alternatívát ajánlott a Déli Áramlat orosz projekt ellenében - jelentette ki Ukrajna miniszterelnöke, Nyikolaj Azarov. 

„Nemrégen álltunk elő egy újabb ötlettel, ami a Déli Áramlat alternatívája lehet”, - mondta a kormányfő. Elmondása szerint, „az ukrán gázvezetékek modernizálása, lehetővé teszi ugyanazon mennyiségű gáz szállítását Európába, mint amit Oroszország tervez szolgáltatni a Déli Áramlaton keresztül."

„Ez a projekt még a technológiai kidolgozás stádiumában van, ezért túl korai lenne a részletekről beszélni”, - tette hozzá.

Nyikolaj Azarov úgy véli, az EU továbbra is érdekelt egy, az ukrán gázvezetékeken alapuló gázszállítási konzorcium létrehozásában. „Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot ebben a kérdésben, az EU érdeklődése változatlanul nagy”, - jegyezte meg a kormányfő. Elmondása szerint, „a következő hetekben több találkozóra is sor kerül majd ebben a kérdésben, mégpedig a legmagasabb szinten”.

Nyikolaj Azarov emlékeztetett, hogy hamarosan az EU energiaügyi biztosával, Günther Oettingerrel. „Ukrajna érdekelt a tárgyalások folytatásában, mivel pénzre van szükségünk a Naftohaz és a gázszállítási rendszer modernizálásához”, - hangsúlyozta Nyikolaj Azarov. „De garanciákra is szükségünk van, hogy olaj- és gázszállítási rendszereink a jövőben is kihasználtak lesznek."

Az előrelépés hiányát a konzorcium ügyében a kormányfő azzal magyarázta, hogy kabinetje még csak négy hónapja van hivatalban.

A miniszterelnök arról adott tájékoztatást, hogy az EU egyik feltétele a háromoldalú konzorcium létrehozására és az ukrán gázszállítási rendszer modernizációjának megvalósítására az volt, hogy Ukrajna fogadja el a gázpiacról szóló törvényt. A július 24-én hatályba lépett dokumentum tervbe veszi a gázvezetékrendszerek független cégben való egyesülését.

(top.rbc.ru)

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat