OROSZVILAG.HU


Háborúra készül Szaakasvili 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-07-29 10:18:05  |  
Gyóni Gábor

Háborúra készül Szaakasvili 

Orosz támadástól tart a grúz elnök 

 Háborúra készül Szaakasvili 

Mihail Szaakasvili grúz elnök szerdán találkozót folytatott a grúz fegyveres erők vezetésével, ahol azt a kijelentést tette: készüljenek fel az ország totális védelmére, és a „megszállt területek”, azaz a Grúziától elszakadt Abházia és Dél-Oszétia „felszabadítására”. Elemzők azzal hozzák összefüggésbe a grúz elnök militáns megnyilatkozását, hogy a minap Genfben Grúzia nem írta alá a békemegállapodást Abháziával és Dél-Oszétiával.

A Nyezaviszimaja Gazetának nyilatkozó grúz külügyminisztériumi képviselő szerint abszurdum is lenne békemegállapodást aláírni az „idegen megszállás alatt lévő autonómiáinkkal”. Tbiliszi Oroszországgal hajlandó lenne aláírni „hasonló egyezményt”, ám ebbe meg Moszkva nem egyezik bele.

Mihail Szaakasvili szerint mindenestre „Oroszország azon munkálkodik intenzíven, hogy egész Grúziát saját ellenőrzése alá vonja. Az ellenség meg akarja változtatni Grúzia politikai rendszerét, meg akarja dönteni a demokráciát, és az egész országot ellenőrzése alá akarja vonni.” A grúz elnök szerint Oroszország „minden percben” indormációs háborút vív hazája ellen, őt, bár politikai hullának nevezték, mégsem sikerült eltávolítani, „ám az a tényt, hogy végül semmi nem történt, a gyengeség jelének fogták fel, és most azt hiszik, azért romlottak meg kapcsolataik a posztszovjet térség államaival, mert nem sikerült elbánniuk Grúziával.”

Gija Huhasvili grúz, és Alexandr Rahr német politológusok szerint Szaakasvili militáns megnyilatkozását aligha kell komolyan venni: Grúzia nincs abban a helyzetben, hogy katonai erőt vessen be szakadár területei, és ilyetén módon Oroszország ellen. Rahr szerint a grúz vezetésnek inkább azt kellene szem előtt tartania, hogy azok az államok, amelyek a 2008-as háború idején még aktívan támogatták őt (a baltiak, Lengyelország, Ukrajna), most inkább pragmatikus viszony kialakítására törekszenek Moszkvával.

 

(ng.ru)

 

Cimkék:
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat