OROSZVILAG.HU


Orosz igen a dél-kaukázusi függetlenségre

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-08-04 14:08:00  |  
Zelei Dávid

Orosz igen a dél-kaukázusi függetlenségre

A lakosság 46%-a "szavaz" a Abházia és Dél-Oszétia függetlenségére

Orosz igen a dél-kaukázusi függetlenségre

A legtöbb orosz hisz abban, hogy Dél-Oszétiának és Abháziának független államoknak kellene lenniük. Többségük úgy gondolja, hogy a 2008 augusztusi orosz akciók jogosak voltak, s még túl korán van az orosz csapatok Dél-Oszétiai kivonásából, jelentette a Kommerszant a Levada Center júliusi közvélemény-kutatása alapján.

A 2008-as ötnapos háborúról kialakult orosz vélemény vajmi keveset változott az elmúlt két évben, sőt, egyre többen értékelik pozitívan az orosz kormány akkori lépéseit. A válaszadók 64%-a véli úgy, hogy Oroszország mindent megtett a konfliktus eszkalálódásának és a vérengzések megelőzésének érdekében – tavaly júniusban 57% vélekedett ugyanígy.

A nyugatellenes attitűd enyhén csökkent, de még mindig domináns a kérdésben. A válaszadók 56%-a véli úgy, hogy a nyugati országok azért segítették Grúziát a 2008-as konfliktusban, hogy megfékezzék Oroszországot, s csökkentsék annak dél-kaukázusi befolyását – egy éve 62% gondolta így.

A Dél-Oszétiában állomásozó orosz seregekkel kapcsolatban a megkérdezettek 54%-a tette le a voksát amellett, hogy a csapatoknak mindenképpen maradniuk kell még, 26%-uk szerint már visszavonhatóak lennének a fegyveresek, 20%-uk pedig nem tudott egyértelmű választ adni a kérdésre.

A társadalom többsége nyitott kérdésnek látja a terület további sorsát, és egy esetleges orosz-grúz összecsapás lehetőségét, s egyre többen kardoskodnak a két köztársaság függetlensége mellett (tavaly óta 6%-kal nőtt a számuk). A megkérdezettek 39%-a úgy véli, az orosz-grúz konfliktusok a jövőben megismétlődhetnek, 46%-uk pedig amellett van, hogy a két köztársaságnak önálló államként kéne újjászerveződnie, miközben 15%-ra csökkent azok száma, akik a területeket azonnal az Orosz Föderációhoz csatolnák.  

 

Cimkék: dél-oszétia, abházia
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat