OROSZVILAG.HU


Putyin "élelmiszerháborúja"

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-08-07 10:59:52  |  
Gyóni Gábor

Putyin "élelmiszerháborúja"

"Putyin 15 pennyvel emeli az Önök kenyerének árát"

 Putyin "élelmiszerháborúja"

 

Az égbeszöktek a gabonárak, miután az orosz kormány ideiglenes exporttilalmat vetett ki az orosz gabonára. A lépés következményei nagyon súlyosak lesznek – figyelmeztet Sean Poulter a Daily Minorban.

 

A vásárlóknak az orosz exporttilalom következtében jóval többet kell majd fizetniük a kenyérért és más gabonatermékekért. Június végétől a gabonárak 70 %-al emelkedtek és a jövőben további növekedés várható.

Az orosz exporttilalom következményei húsbavágóak lesznek, és nem kizárt, hogy egy „élelmiszerháború” kirobbanásához vezetnek. Noha Putyin a szárazsággal és a rossz terméssel indokolta a döntést, ami az orosz lakosságot hivatott megvédeni a gabonahiány következményeitől, a hatást érzékelni fogja Nagy-Britannia és az egész világ lakossága is. „Putyin 15 pennyvel emeli az Önök kenyerének árát” – írja demagóg módon Poulter.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb gabonaexportőre, tavaly 18,3 millió tonnát értékesítettek a külföldi piacokon. Az idei szárazság és tűzvész következtében viszont 20 %-al csökkent a termés. Az már eddig is látható volt, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt emelkedni fognak majd az élelmiszerárak, erre viszont csak rátett egy lapáttal az orosz exporttilalom.

Az orosz exporttilalomról szóló döntés Poulter szerint „a szovjet államra tipikusan jellemző protekcionizmus” jele, annak bizonysága, hogy Oroszország nem akar egyenjogú partnerként részt venni a nemzetközi kereskedelemben. A szerző szerint az orosz döntés azt kockáztatja, hogy megromlik majd a Nyugattal való viszony, ahol a hasonló exporttilalmak „elképzelhetetlenek.”

 

(Sean Poulter: Putin puts 15p on the price of your loaf as drought-hit Russia bans wheat exports to the rest of the world in start of possible ’food war’, dailymail.co.uk)

 

Cimkék: orosz gabonaexport
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat