OROSZVILAG.HU


Miért fontos Oroszország?  

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-08-20 11:06:18  |  
Gyóni Gábor

Miért fontos Oroszország?  

Oroszország megkerülhetetlen Amerika számára

 Miért fontos Oroszország?  

James F. Collins, az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete, jelenleg a Carnegie Alapítvány munkatársa, és kollégája, Matthew Rojansky, az amerikai Foreign Policy lapban fejtették ki, miért fontos Amerika számára Oroszország, és miért stratégiai jelentőségű Washington számára a Moszkvával való együttműködés. A szerzők tíz pontban foglalták össze érveiket.

 

Immáron másfél éve, hogy Barack Obama amerikai elnök megkezdte az „újratöltés” politikáját Oroszország vonatkozásában. Az eredmények eddig gyengék, vélik a szerzők, s ennek az a politikai oka lehet, hogy Oroszország, ez az „autoriter politikai rendszerű, kockázatos, gazdaságilag hatalmas, de technológiailag elmaradott” állam még mindig kihívást jelent Amerika számára. És az Oroszországból érkező hírek nem adnak okot túlzott optimizmusra. Nemrég őrizetbe vették (egy nem engedélyezett tüntetés során – Gy. G.) Borisz Nyemcov liberális politikust, Moszkva rakétákat telepít Abháziába.

Minden nehézség dacára, az Egyesült Államok nem teheti meg, hogy ne működjön együtt Moszkvával. Ahogy Ronald Reagan mondta a Szovjetunióval való kapcsolatokról: „higgy, de ellenőrizd!” (trust but verify). Ennek jegyében kell elmélyíteni az együttműködést, a következő okokból.

 

1. Az orosz atomarzenál mai napig fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára. Még most is jelentős az orosz atomfegyverek potenciálja, az orosz atomtöltetek egy része amerikai városokra van irányítva. Az Egyesült Államoknak arra kell törekednie, hogy minél inkább csökkentse az orosz atomtöltetek számát, akár a teljes leszerelésig. Ehhez viszont együttműködésre van szükség.

2. Oroszországnak döntő szerepe van a nemzetközi politikában. Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja, meg tudja akadályozni a nemzetközi szankciók bevezetését, mint ezt láthattuk Irán vagy Észak-Korea esetében. Moszkva megnyerése Kínára is hatást gyakorolhat. Oroszország tagja még a G8-ak és a G20-ak csoportjának, fontos szerepet játszhat a gazdasági nehézségek leküzdésében.

3. Oroszország nagy ország. Oroszország Eurázsia nagy részét magában foglalja, olyan helyeken van jelen, amelyek az USA biztonsága szempontjából is fontosak, és ahol nem lehet megengedni „a destruktív versengést.” Az afganisztáni háború árnyékában Washingtonnak érdeke, hogy Közép-Ázsiában stabilitás legyen, Oroszország pedig kulcsszerepet játszik a közép-ázsiai biztonságpolitikában. A posztszovjet térség országaiban az orosz befolyás történelmi okok folytán ma is jelentős. Oroszország kezében van a kulcs a posztszovjet térség „befagyott konfliktusainak” megoldásához, úgy mint a karabahi válság, a grúziai szakadár tartományok ügye, a dnyesztermenti  probléma.

4. Oroszország természeti kincseinek fontossága. Oroszország természeti erőforrásai a legnagyobbak között vannak a világon. Oroszország a Föld szárazföldi területének több mint 10 %-át foglalja el, jelentős mennyiségű édesvízkészletek, óceáni lelőhelyek, a periódusos rendszer majd minden eleme megtalálható Oroszországban. Oroszországnak fontos szerepe van a globális felmelegedés ellen vívott küzdelemben is: a hatalmas szibériai erdőségek több széndioxidot kötnek meg, mint az összes erdő a kontintális Európában.

5. Oroszország gazdag. Oroszország a világ 12. legnagyobb piaca, a világ harmadik legnagyobb valutatartalékával rendelkezik. Az orosz piac nyitva áll a külföldi befektetők előtt, és az orosz tőke is terjeszkedik külföldön. A gabona exportjának ideiglenes tilalma ellenére Oroszország a WTO tagjaként be akar kapcsolódni a nemzetközi kereskedelembe, megszerezve azokat a nyugati technológiákat, amelyek fontosak a modernizáció véghezvitelére.

6. Energia. Amerika függő helyzetben van az energiaszállításoktól. Oroszország rendelkezik a világ ismert gáztartalákainak negyedével, jelenleg a világ gázexportjának 20 %-át bonyolítja le. Szaúd-Arábia után a világ második legnagyobb olajkitermelője, ugyanakkor nem OPEC tag, s az USA után a világ második legnagyobb széntartalékával bír. Oroszország az utóbbi időben erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy meghaladva a szovjet szállítási infrastuktúrát, új csővezetékeket fektessen le a Balti-tengeren és a Fekete-tengeren.

7. Oroszország hű szövetséges a terrorizmus elleni harcban. Még a 2008-as grúziai háború után is folytatta Oroszország a terrorizmus elleni harcban az együttműködést. Moszkva partner a kábítószerkereskedelem, a szervezett bűnözés elleni küzdelemben is, segítséget nyújt a tálibok és afganisztáni hadurak információs hálózatának felderítéséhez.

8. Az út Teheránba és Phenjanba Moszkván át vezet. Oroszországnak különleges kapcsolatai vannak Iránnal és Észak-Koreával, Washingtonnak pedig szövetségesekre van szüksége, hogy nyomást tudjon gyakoroljon ezekre az országokra.

9. Oroszország békefenntartó szerepe. Oroszország szerepet vállal a közel-keleti rendezésben, az Észak-Koreára vonatkozó tárgyalási sorozatban, a karabahi béketárgyalásokban, a dnyesztermenti konfliktus elsimításában. A posztszovjet térségben Oroszország unikális lehetőségekkel rendelkezik, a Közel-Keleten pedig a mai napig jelentős kereskedelmi és hírszerzési potenciállal bír és befolyása van Szíriára.

10. Oroszország az amerikai áruk vásárlója. Az amerikai gazdaság számára kulcskérdés az export növelése, Oroszország pedig hatalmas piac. A Boeing, az International Paper, a John Deere már milliárdokat fektettek be, s ma már több mint ezer amerikai cég vetette meg a lábát Oroszországban. Az orosz középosztály előszeretettel vásárol amerikai termékeket, 2004 és 2008 között több mint 100 %-al nőtt az amerikai-orosz kereskedelem, elérve a 36 milliárd dollárt. S ez ugyan a válság nyomán visszesett, a jövőben tovább lehet bővíteni az üzleti kapcsolatokat.

 

Oroszország tehát megkerülhetetlen az USA számára. Az Egyesült Államoknak mindenképpen kapcsolatokat kell fenntartania Oroszországgal, s ha ezek a kapcsolatok jók, az Amerikának is jó.

 

 

 

(James F. Collins, Matthew Rojansky: Why Russia Matters?, foreignpolicy.com)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat