OROSZVILAG.HU


A tömeg büntetlensége

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-12-13 17:46:35  |  
Gyóni Gábor

A tömeg büntetlensége

Julia Latinyina publicisztikája a véres moszkvai hétvégéről

A tömeg büntetlensége

 

Julia Latinyina, a szellemes, pengeéles logikájú elemzéseiről ismert orosz író, újságíró a hétvége moszkvai eseményeiről, a rasszista erőszak elszabadulásáról értekezett a Jezsednyevnyij Zsurnal felületén.

 

Két hír napjaink információözönéből, az első: „Szergej Udalcovot, a Baloldali Front vezetőjét letartóztatták a moszkvai Kis Kozihinszki utcában, mert egy szálloda építése ellen tiltakozott.”

A második hír: „Több mint ezer futballdrukker keveredett verekedésbe a rendőrséggel. A fanatikusok verekedést provokáltak a metróban. A moszkvai rendőrfőnök Kolokolcev személyesen próbálta lecsillapítani a tömeget Alekszandr Basztyrkin, az ügyészségi nyomozók főnöke személyes találkozót ígért a fanatikusok vezetőivel. Péterváron szintén nyugtalanság. A rendőröket üvegekkel dobálják. A rendőri erősítés elakadt a dugóban.”

Érdekes törvényszerűség látszik kirajzolódni – a hatalom nem bünteti meg a randalírozó tömeget, sőt mi több, igyekszik nem észrevenni azt. Erre mutatnak az elmúlt hónapok eseményei.

2010. július 29. – antifasiszták megdobálják a himki adminisztráció épületét, a rendőrök elvonulnak, nincs, ki útját állja az erőszaknak.

Augusztus 17. Pétervár közelében szkinhedek és antifasiszták csapnak össze. Üvegek, gázpisztolyok kerülnek elő. A hatalom igyekszik semmit sem észrevenni.

Augusztus 29. A miasszi rockfesztiválon az Urálban 80 szkinhed rátámad a résztvevőkre és verekedést rendez. Az ijedt hatalom spontán tömegverekedésről beszél, bár a videófelvételeken jól látszik, hogy szervezett akcióról van szó.

November 24. A Luzsnyiki-stadionban Moszkvában a Szpartak – Marseille meccsen tömegverekedés tör ki. A hatalom igyekszik nem észrevenni a történteket.

Október 2. Péterváron CSZKA szurkolók megtámadnak egy rendőrautót. Az egyik szurkoló rálő a rendőrautóra, egy másik megpróbálja elvenni a rendőr fegyverét. Egy fegyver elsül, az egyik rendőr kórházba kerül, a rendőrség igyekszik minimalizálni a történteket.

December 7. Mintegy 1000 futballszurkoló elzárja a Leningrádi proszpektet Moszkvában. A rendőrség, amely bátran kergeti szét az ellenzéki „Egyet nem értők menetét”, most behúzza fülét-farkát, tárgyalni kezd, és díszkíséretet biztosít a demonstrációhoz.

A tömeg büntetlenül bármit megtehet. A hatalom nem szankcionálja a randalírozó csoportokat.

„Mi történik? Nagyon egyszerű a dolog: Oroszország Putyin alatt failed state lett. Oroszországban az állam nem létezik, hacsak nem tekintjük államnak azt az embercsoportot, amely el tudja venni bármely üzletembertől vállalkozását és bárkinek az életét.”

A failed state-ben az emberek bandákba tömörülnek. Ez ugyanis az egyetlen lehetőség, hogy az egyén ne objektuma, hanem szubjektuma legyen az elharapozó erőszaknak.

Elsőként a Kaukázusban alkalmazkodtak az „új rendhez”, ott ezt a klánrendszer hagyományai segítették elő. Aztán mindenféle kuscsovszkiji bandák alakultak. A belügyi erők is bandamódjára szerveződnek.  S ma már  a bandáknak nincsenek ellenfelei.

A mostani események kiváltó oka Jegor Szviridov futballszurkoló halála volt, akit egy kaukázusi csoporttal történt verekedés során öltek meg. Hogy ki volt a hibás, azt nem lehet eldönteni, egy biztos: a kaukázusiakat forró nyomon elkapták, és a rendőrségre szállították. Ezt követően a rendőrég körül dagesztáni rendszámú autók kezdtek el körözni, Szviridov gyilkosait pedig szabadon engedték.

„Azért engedték el őket, mert Oroszországban nincs állam. És ha Jegor Szviridov egy egyszerű fiú lett volna, semmi sem történt volna. Ám Jegor Szviridov egy nagyhatalmú banda tagja volt.”

A putyini Oroszországban nem éri meg gazdasági társaságokba tömörülni. Ehelyett vannak a bandák: a Kreml nevű banda, az FSZB nevű banda, a Belügyminisztérium nevű banda. Ezek a szervezetek megszerezték a javakat, „megtisztították” az ellenzéket, s most kiderült, hogy ellenfeleik nem üzletemberek vagy pártok, hanem más bandák.

Dagesztánban például a szalafiták rettegett bandája az úr, akiktől jobban félnek, mint a hatalomtól, Oroszország központjában pedig a szurkolói bandák randalírozása tartja rettegésben az embereket. Ezek  a bandák pedig egyre inkább elvadulnak, s ha nem változik a helyzet, fel lehet készülni az erőszak kiterebélyesedésére Oroszországban.

 

(ej.ru; Julia Latinyina: Beznakazannoszty tolpi)

 

 

Cimkék: Julia Latinyina, Moszkva, rasszizmus, Jegor Szviridov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat