OROSZVILAG.HU


Összeomlóban a "putyini rendőrállam"? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-12-17 14:07:34  |  
Gyóni Gábor

Összeomlóban a "putyini rendőrállam"? 

Putyin szerint a választásokkal van a baj

 Összeomlóban a "putyini rendőrállam"? 

Alekszandr Golc Vlagyimir Putyin orosz kormányfő tegnapi néppel való társalgására reagálva éles kritikát fogalmazott meg az ott elhangzottakkal kapcsolatban. A szerző szerint az utóbbi napok eseményei azt bizonyítják, a „putyini rendőrállam” összeomlott, az orosz kormányfő pedig nem képes adekvát módon reagálni a kialakult helyzetre.

 

Az, ami a múlt szombat óta történik Moszkvában, annak az államnak a bukása, amit a „nemzetvezető” épített fel az elmúlt tíz évben. „Putyin rendőrállamot épített ki. Tudományosan megfogalmazva, ez egy olyan állam, ahol nem a törvény uralkodik, hanem az ország irányítója, egy rendőr, aki maga a «jog forrása».” Ez a rendszer bizonyos esetekben működik is, de az elmúlt napokban csődöt mondott.

A moszkvai zavargások a rendőri vezetés teljes inkompetenciáját demonstrálták. A belügyminiszter első nyilatkozataiban a „balodali radikálisokat” tette felelőssé a pogromokért; a moszkvai rendőrfőnök beszédbe elegyedett a rasszista rendbontókkal, tárgyalásokat ígérve nekik; a moszkvai rendőri erők pedig, melyek gond nélkül gumibotozták a liberálisokat, nem tudták megakadályozni egy valóban agresszív tömeg ámokfutását.

Putyin azonban a liberálisokat vádolta a kialakult helyzetért, s hű emberei is valami hasonlót emlegetnek. Ramzan Kadirov csecsen vezető szerint „Oroszország ellenségei” a felelősek a helyzetért, akik már a ’90-es években is szét akarták verni az országot, s akiknek nem tetszik, hogy Oroszország ismét nagyhatalom. Vlagyiszlav Szurkov, a hatalom ideológusa szerint a liberális ellenzék tüntetései adtak bátorítást a randalírozóknak.

Az egész Oroszországot sokkoló kuscsovói mészárlás kapcsán Putyin szavai szerint nem az a baj, hogy maguk a rendőri vezetők is érintettek a szervezett bűnözés köreiben, hanem az a probléma, hogy még mindig lehet választásokat tartani a városokban. S lám, kihasználva ezt a helyzetet, a bűnözés politikai kapcsolatokra tesz szert. Milyen jó – Putyin szerint - hogy a beszláni tragédia után megszüntették a kormányzók választhatóságát!

 

 

(Alekszandr Golc: Itogi nyegyelji. Krah policejszkogo goszudarsztva. Prodolzsenyije, ej.ru)

Cimkék: Vlagyimir Putyin, Oroszország,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat