OROSZVILAG.HU


Afganisztán lángba borítja egész Közép-Ázsiát? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-04-27 11:45:38  |  
Oroszvilag.hu

Afganisztán lángba borítja egész Közép-Ázsiát? 

Moszkva csak rosszul jöhet ki a afganisztáni háborúból? 

 Afganisztán lángba borítja egész Közép-Ázsiát? 

Miközben a világ figyelme most elsősorban Észak-Afrikára összpontosul, Közép-Ázsiában is fontos események zajlanak, melyek a NATO és Oroszország szembenállását vetítik előre – írja Alekszej Fenyenko, az Orosz Tudományos Akadémia Biztonságpolitikai Intézetének munkatársa a Nyezaviszimaja Gazetában megjelent cikkében.

Április 25-én Almazbek Atambajev kirgiz miniszterelnök bejelentette, hogy elhalasztják a Kirgizisztán területére tervezett amerikai katonai kiképzőközpontok megnyitását, sőt, ezek megvalósításában, lehetséges, majd Oroszország is részt vesz majd. A Manasz légibázist pedig, melyet 2001 ősze óta amerikai katonák használnak, polgári objektummá alakítanák át. Atambajev szavait az USA-ban és Nagy-Britanniában úgy értelmezték, hogy ez újabb kísérlet arra Moszkva részéről, hogy kiszorítsa a posztszovjet Közép-Ázsiából Washingtont.  

A 2010-es novemberi lisszaboni NATO-csúcson új Afganisztán-stratégiát fogadtak el, melynek főbb elemei: a NATO partnereinek minél szélesebb körű bevonása az afganisztáni hadműveletekbe, az afgán hadsereg támogatása, a Karzai elnök és ellenzéke közötti dialógus megteremtése, valamint 2014-től a NATO főbb erőinek kivonása az országból, úgy, hogy csak kisegítő csapatok továbbra is maradnának Afganisztánban.

Az afganisztáni helyzet azonban szerfölött nyugtalanító marad Oroszország és az ODKB (Kollektív Biztonsági Szerződés) tagállamai számára. Három variáns megvalósulásával lehet számolni Afganisztán kapcsán, s ezek közül egyik sem kedvez Oroszországnak:

1) a NATO gyorsan kivonja csapatait Afganisztánból. A várható következmény a tálibok visszatérése, a kabuli kormány bukása, a háború átterjedése Pakisztánra. Tadzsikisztán és Üzbegisztán kénytelenek lesznek beavatkozni Afganisztánba, s valamely tadzsik vagy üzbég klánt támogatni, hogy elkerüljék a konfliktus átterjedését saját területükre.

2) a jelenlegi status quo fennmaradása. A várható következmény az afganisztáni kábítószerkereskedelem további kiszélesedése. Az ODKB kénytelen lesz gyorsreagálású erőit bevetni, ami fokozza a feszültséget a NATO és az ODKB között.

3) a NATO fokozza a katonai aktivitást Afganisztánban. A NATO igyekszik majd megegyezést keresni az ODKB államaival, különösen Üzbegisztánnal. Oroszország ezt úgy fogja értékelni, hogy a Nyugat meg akarja osztani az ODKB-t.

Afganisztán tehát továbbra is megoldatlan problémát jelent, s a NATO csapatainak kivonása újabb regionális konfliktusokhoz vezethet a közép-ázsiai térségben.

 

 

(Alekszej Fenyenko: Afganszkije grabli dlja Moszkvi, Nyezaviszimaja Gazeta, 2011. 04. 27.)

 

Cimkék: Afganisztán, Oroszország, Kirgizisztán, Üzbegisztán,
Országok: Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat