OROSZVILAG.HU


Batumi megelőzte Szocsit? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-09-10 10:49:22  |  
Oroszvilag.hu

Batumi megelőzte Szocsit? 

Szaakasviliék kiirtották a korrupciót

 Batumi megelőzte Szocsit? 

Batumi rengeteget változott az elmúlt években – írja Mitja Aleskovszkij fotóriporter az Echo Moszkvin megjelent blogjában.

A ’90-es években, amikor Adzsarisztan lényegében független volt Grúziától, és Aszlan Abasidze adzsár vezető Moszkvára támaszkodott Tbiliszivel szemben, a káosz és a törvénytelenség volt jellemző Adzsáriára, a rendőri korrupció elképesztő méreteket öltött. A grúziai „rózsák forradalma” után Szaakasviliék úgy döntöttek, ékszerdobozt, turisztikai központot varázsolnak Batumiból, ebből a romos szovjet városból, ahol virágzott a korrupció és a szervezett bűnözés.

Grúziában Szaakasviliék kiirtották a korrupciót, s különféle kedvezményekkel segítik a turisztikai befeketetéseket.

Batumiban például létrehoztak egy szabad turisztikai zónát (Kobuleti), ahol bárki vehet magának 1,5 millió dollárért egy kész szállodát. A hozzá tartozó földet 1 lariért adja át az állam, és további 15 évre adómentességet biztosít a befektetőnek.

Batumiban mostanság nem lehet szabad szállodai szobát kapni szezonban, annyira felfutott a turizmus. Az ingatlanárak rendületlenül nőnek, úgyhogy az 1,5 millió dollárért vásárolt szálloda ebből a szempontból is jó befektetés. A bürokratikus ügyintézés egyszerű, nincs korrupció, nincsenek kenőpénzek, van viszont szándék az állam részéről a további befektetésekre. Batumiban ma már a Hilton, Radisson, Sheraton, Kempinski, Tramp Tower, Novotel, Park Inn, Rizt, Holiday Inn működtet a szállodákat, a kínálat felülmúlja azt, ami Szocsiban tapasztalható. Újabban már orosz cégek is nagyobb számban jelennek meg Grúziában.

Grúzia gazdaságpolitikája határozottan neoliberális színezetű, a grúz gazdasági reformok ideológusa, Kaha Bendukidze szerint Grúziának mindent el kell adnia, amit lehet, kivéve a becsületét. Az állam nem a működtetésből, hanem az adókból vár bevételeket, és megteremti a befektetők számára az ideális környezetet. És valóban, Grúzia, amely a ’90-es években a szó szoros értelmében romokban hevert, újjáépül.

Batumi történelmi központját helyreállították, a tengerparti sétányt gyönyörűvé varázsolták, ingyen lehet biciklit kölcsönözni, reklámok, kéretlen utcai árusok nincsenek.

Batumiban sokan beszélnek oroszul. Az orosz megmaradt közvetítő nyelvnek, hiszen sok örmény és azerbajdzsán is érkezik Batumiba üdülni. Grúziában nincs oroszellenesség, nagyon szívesen fogadják az orosz vendégeket. A grúzok tudnak különbséget tenni egy ország lakói és vezetői között. A 2008-as háborúért nem az orosz népet hibáztatják, hanem Putyint.

Batumi sokkal olcsóbb, mint Szocsi, a konyha ízletes, a környezet szép. Batumi csak az első a sorban, de lassan a többi kaukázusi üdülőhely is kezd kiépülni. Itt – ellentétben Szocsivan – nem 200 dollárba kerül naponta egy alsó kategóriás szállás, nem kerül 8 dollárba egy almaüdítő a tengerparton. Ugyanakkor Batumiban, például valamely éteremben, könnyen lehet találkozni Grúzia egyik-másik fiatal vezetőjével. Levan Varsalomidze, az adzsár autonómia vezetője például mindenféle testőrség, „kék villogó” nélkül közlekedik Batumiban.

 

(Mitja Aleskovszkij: Batumi, echo.msk.ru, 2011. 09. 09.)

Batumi megelőzte Szocsit? 

 

Batumi megelőzte Szocsit? 

Cimkék: Batumi, Szocsi, Kobuleti, Kaha Bendukidze
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat