OROSZVILAG.HU


Brzezinski: Oroszország a Nyugat felé halad

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-09-10 12:38:06  |  
Gyóni Gábor

Brzezinski: Oroszország a Nyugat felé halad

Elképzelhető egy soviniszta fordulat 

 Brzezinski: Oroszország a Nyugat felé halad

Zbigniew Brzezinksi világszerte ismert amerikai politológus, Carter elnök (1977 – 1980) nemzetbiztonsági tanácsadója a BBC-nek adott interjújában elmondta, Oroszország, cikkcakkokkal ugyan, de végső soron a Nyugathoz, Európához közelít.

 

Brzezinski szerint a ’90-es évek és a 2000-es évek első felének időszaka, amikor az Egyesült Államok abszolút uralma érvényesült a világpolitikában – véget ért. Ma már több központ van, ezek közül Oroszország az egyik, de Oroszország semmi esetre sem nevezhető a világ domináns világhatalmának.

Hosszútávon nem kizárt Európa és Oroszország szövetsége, igaz, Brzezinski szerint az európaiak ebben az esetben sem mondanak le Amerikáról, hiszen Oroszország méreténél, potenciáljánál, „történelmi törekvéseinél” fogva továbbra is némi veszélyérzetet kelt.

Brzezinski elmondta, ő maga a Szovjetunió, és különösen a sztálinizmus ellenfele volt, de tetszenek neki az orosz emberek, az orosz kultúra, és Oroszországnak esélye van arra, hogy sikeres európai országgá váljon. Ha Oroszország tovább fejlődik, és elkerüli a visszatérést a represszív-autoriter tendenciákhoz, ha sikerül visszaszorítania a sovinizmust, nyugati értelemben vett európai ország lehet. Ez esetben létrejöhet egy nagy nyugati szövetség, ami magában foglalná Amerikát, Európát és Oroszországot is.

Brezinski szerint az oroszok többsége valóban demokráciát akar, az pedig, hogy a fejlődésben időnként cikkcakkok is vannak, természetes. Ezt megerősítik azok a naplók, emlékiratok, beszámolók is a sztálinizmus korából, amelyek mostanság válnak elérhetővé a széles közönség számára. Ezek a személyes, intim jellegű naplóbejegyzések, megnyilvánulások is arról tanúskodnak, hogy az oroszok a legsötétebb időkben is áhitozták a szabadságot.

Brzezinski szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy Oroszország nacionalista, soviniszta fordulatot vesz – „vannak erre utaló jelek” – de ez csak ideiglenes lesz.

 

(BBC.com) 

Cimkék: Zbigniew Brzezinski, Oroszország, Nyugat
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat