OROSZVILAG.HU


Igen a konspirológiára

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-09-13 13:21:47  |  
Oroszvilag.hu

Igen a konspirológiára

Az államok eszköztárában a manipuláció is szerepel? 

 Igen a konspirológiára

 

Vlagyimir Ovcsinszkij, a jogi tudományok doktora szerint a „konspirológia”, azaz a konspirációs mechanizmusok alkalmazása a társadalom irányítása céljából bevett gyakorlat az egyes államok tevékenységében. Az orosz történelem, de szeptember 11. tanulmányozása kapcsán is a konspirológia, mint „tudomány” eszköztára adja a legkézenfekvőbb válaszokat.

 

1986-ban történt. Ovcsinszkij akkor a szovjet belügyminisztérium fiatalkorú bűnözéssel foglalkozó részlegét vezette. Az akadémia Pszichológiai Intézetével együtt kutatták a nem formális fiatalkorú csoportok viselkedését. A szovjet korszakban ebbe a kategóriába sorolták a heavy-metal rajongókat, hippiket, punkokat és másokat. Ezek az agresszív csoportok gyakran hajtottak végre rablásokat, rajtaütéseket, verekedéseket. 1987 tavaszán a szovjet Belügyminisztérium akciótervet készített e csoportok ellen.

Az operációra nem került sor. Ehelyett a ljuberci Komszomol jelentést írt a KGB-nek, miszerint Ovcsinszkij a fiatalok elleni operáció ürügyén tömegzavargásokat készít elő. A jelentés elkerült Jelcin moszkvai pártfőnökhöz, a párt nyomozást rendelt el.

A nyomozás során megállapítást nyert: Ovcsinszkij ideológiai diverzióban vétkes, a Belügyminisztérium megkezdte eltávolításának előkészítését.

Ezt követően Ovcsinszkij Cselnokovhoz, a KGB egyik moszkvai generálisához fordult. Jelentette neki, a ljuberci csoportok bűnözők, s átadta az erről szóló dokumentációt. Cselnokov a munka folytatására szólította fel Ovcsinszkijt, mondván: „Jelcin azt fogja csinálni, amit mondok neki.” Így is lett, a párt szimatolása megszűnt, az Ovcsinszkijt elítélő határozatnak nyoma veszett.

Az eset után világossá vált, hogy a konspirációs folyamatoknak helyük van a társadalom irányításában. Világossá vált az is, hogy nem a párt irányította a KGB-t, hanem a KGB a pártot.

Létezik konspirológia, mint fantasztikus kitalációk gyűjteménye, de létezik konspirológia úgy is, mint diszciplina – írja Ovcsinszkij.

Hiszen mi az orosz történelem? – teszi fel a kérdést a jogi doktor. Összeesküvések sorozata. Dekabrista összeesküvés. Összeesküvés az önkényuralom ellen – februári forradalom. A bolsevik forradalom mint összeesküvés. Sztálin összeesküvése a trockisták ellen. Hruscsov összeesküvése Berija ellen. Brezsnyev összeeskövése Hruscsov ellen. Vajon meg lehet érteni a történelmet ezen összeesküvések ismerete nélkül?

Ugyanez a helyzet szeptember 11-vel kapcsolatban is. Túl sok a kérdőjel. Miért omlott le az ikertornyok mellett a harmadik felhőkarcoló? Hiszen nem csapódott bele repülőgép. Miért nem lehet látni repülőgép becsapódását a Pentagonba? A nyilvánosságra hozott felvételen inkább egy rakéta látható. Miért kell hazudni a negyedik repülőgépről történő telefonhívásokat illetően? Hiszen nyilvánvaló, hogy ezek a telefonhívások technikai okok miatt nem történhettek meg. Miért nem vizsgálhatta meg nemzetközi bizottság a megölt Bin Laden testét?

De számos ilyen kérdőjelet lehet feltenni a Kennedy-gyilkosság, a moszkvai házrobbantások, a Nord-Oszt, és a beszláni terrortámadások kapcsán is.

Azok pedig, akik a hivatalos mantrát ismételgetik, mint egykor a Párt egyedül igaz és hiteles történetét, a Kratkij Kurszot, elmebetegnek nyilvánítják azokat, akik kételkednek a hivatalos verzióban.

 

 

(echo.msk.ru) 

 

Cimkék: konspirológia, KGB, szeptember 11.
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat