OROSZVILAG.HU


Medvegyev és Szimeon Bekbulatovics 

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-09-26 17:08:23  |  
Gyóni Gábor

Medvegyev és Szimeon Bekbulatovics 

Putyin IV. Iván nyomdokain? 

 Medvegyev és Szimeon Bekbulatovics 

 

A lengyel Waclaw Radziwinowicz a Gazeta Wyborczában történelmi párhuzamokkal igyekszik magyarázni a hétvége orosz politikai fejleményeit, Medvegyev visszakozását a 2012-es elnökjelöltségtől Vlagyimir Putyin javára. A szerző szerint Vlagyimir Putyin hatalompolitikai értelemben IV. Iván cár modern megtestesítője, Dmitrij Medvegyev pedig Szimeon Bekbulatovics megfelelője. Szimeon Bekbulatovics volt az a kaszimovi tatár fejedelem, akit IV. Iván – miután „lemondott” - 1575 őszén a nagyfejedelmi címmel ruházott fel. A kikeresztelkedett tatár csak 11 hónapig viselte a formális vezető tisztségét, a „politikai komédia” végén IV. Iván ismét a saját kezében összpontosította a hatalmat.

 

A Gazeta Wyborczában megjelent cikk szerint Putyin pontosan azt tette, amit 436 évvel ezelőtt IV. Iván, aki megijedve a csillagjósok intelmeitől, miszerint hamarosan meghal a moszkvai cár, „lemondott” és a tatár Szain-Bulatot, keresztény nevén Szimeon Bekbulatovicsot tette nagyfejedelmmé. 

Iván cár elhagyta a fővárost és egy Petrovka nevű helyen telepedett le, külsőségekben úgy élt, mint egy egyszerű bojár. Az egyszerűen csak „moszkvai herceg” titulust viselő Iván kérelmében megalázkodva írt a nagyfejedelemnek, betartva a protokolláris szabályokat. Iván szerényen a bojárok között húzódott meg a trónteremben, de mindenki tudta, hogy valójában ő Oroszország igazi ura, nem pedig a tatár Bekbulatovics. A bojárok pedig türelmesen kivárták, mikor ér véget a IV. Iván által rendezett komédia.

A várakozásokkal ellentétben Szimeon Bekbulatovicsot Iván nem végezte el, sőt, az megkapta a tveri fejedelemséget. IV. Iván lojális maradt „dublőréhez”, akárcsak most Putyin – írja a Gazeta Wyborcza.

„A történelem tehát ismétli önmagát, mert Oroszország, ahol egyetlen ember dönti el az utódlás kérdését, egyre inkább monarchiára emlékeztet.” – véli Waclaw Radziwinowicz.

 

 

 

(Waclaw Radziwinowicz: Putin jak Ivan Grozny, wyborcza.pl) 

 

Cimkék: Vlagyimir Putyin, Dmitrij Medvegyev, IV. Iván, Szimeon Bekbulatovics
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat