OROSZVILAG.HU


"Még öt évig ez a rendszer nem tart ki"

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-12-06 11:05:58  |  
Gyóni Gábor

"Még öt évig ez a rendszer nem tart ki"

Mihail Prohorov szerint elkerülhetetlen a változás

 "Még öt évig ez a rendszer nem tart ki"

 

Mihail Prohorov orosz milliárdos, a Jobb Ügy párt volt vezetője szerint a vasárnapi orosz választások eredménye azt vetíti előre, hogy a Vlagyimir Putyin által megalkotott politikai rendszer néhány éven belül össze fog omlani.

 

Prohorov szerint nem volt kétséges, hogy az Egységes Oroszország elveszíti alkotmányozó többségét a parlamentben, a jelenlegi eredmény (a hatalom pártja a szavazatok 49,34 %-át nyerte el) máris a politikai mező polarizálódását jelenti.

Az Egységes Oroszország azonban továbbra is a legnagyobb párt a Dumában, és továbbra is a Kreml ellenőrzése alatt áll, igaz, a hatalomnak most már meg kell egyeznie a politikai élet más szereplőivel is, ami nagyobb rugalmasságot feltételez a részéről.

Az Egységes Oroszország a leginkább jobboldali párt a jelenlegi Dumában – véli Prohorov, mivel az összes többi alakulat olyan populista lózungokkal jelent meg a kampányban, hogy azokhoz képest az Egységes Oroszország maga volt a megtestesült visszafogottság és konzervativizmus.

Prohorov szerint azonban így is túl sokat ígért az Egységes Oroszország, vállalásait csakis a középosztályra és az üzletre helyezett terhekkel lehetne megvalósítani, így aztán ezekből minden bizonnyal nem is lesz semmi. Következésképpen, a választók jelentős része becsapottnak fogja érezni magát.

Következésképpen, a hatalom legitimitása és népszerűsége tovább csökken, s ha semmi nem történik, „a rendszer magától szétesik. Még öt évig ez a rendszer nem tart ki.” Új emberek, új eszmék megjelenése várható, amelyek valószínűleg a hatalom pártján kívül jelennek majd meg.

Bár az is lehet, hogy maga az Egységes Oroszország lesz a változások katalizátora, hiszen „nem ostoba emberek kormányozzák a folyamatokat.” – véli Mihail Prohorov.

 

 

 

(md-prokhorov.livejournal.com)

 

Cimkék: Mihail Prohorov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat