OROSZVILAG.HU


Mi lesz a Pax Americana után? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-01-06 11:20:04  |  
Oroszvilag.hu

Mi lesz a Pax Americana után? 

Brzezinski: a Kreml visszaszerezheti a Dél-Kaukázust, Ukrajnát

 Mi lesz a Pax Americana után? 

 

Zbigniew Brzezinski Foreign Policy számára írt tanulmányában arról értekezik, az USA befolyásának visszaszorulása átalakíthatja számos régió geopolitikai arculatát. Különösen azok az országok vannak „veszélyben”, melyek erősen függenek a külső amerikai támogatástól.

Ide tartozik Grúzia, amely „sebezhetővé válik az orosz katonai és politikai agresszió” előtt. Ha ez bekövetkezik, Oroszország elzárhatja a déli energetikai folyosót Európa előtt. Ebben az esetben Moszkva növelheti az Európával szemben kifejtett nyomásgyakorlást, és Azerbajdzsán is visszatérhet az orosz befolyási övezetbe.

Amerika meggyengülése lehetőséget teremt Moszkva számára, hogy elnyelje Belaruszt, ennek következtében megrendül a Baltikum, elsősorban Litvánia biztonsága.

Ukrajna esetében az európai integrációs törekvések visszaszorulása, és az orosz befolyásszerzés az orosz birodalmi ambíciók újjáéledéséhez vezethetnek.

Az amerikai geopolitikai visszaszorulás további lehetséges következményei a világban: Tajvan megnyílik Kína előtt; Afganisztán darabjaira esik, indiai-pakisztáni versengés kezdődik Afganisztán romjain; de Pakisztán is széteshet és radikális iszlamisták irányítása alá kerülhet. A Közel-Keleten Amerika befolyásvesztése új konfliktusokat eredményezhet, ezért Brzezinski szerint a Fehér Háznak vagy új külpolitikai stratégiát kell kidolgoznia, vagy pedig készülnie kell a hamarosan bekövetkező kataklizmákra.

 

(Zbigniew Brzezinski: 8 Geopolitically Endangered Species, foreignpolicy.com, 2012 jan-feb.)

 

Cimkék: Zbigniew Brzezinski, USA, világpolitika, Oroszország
Országok: Litvánia Belarusz Ukrajna Grúzia Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat