OROSZVILAG.HU


A Nabucco halála

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-02-08 12:53:13  |  
Gyóni Gábor

A Nabucco halála

Helyette a transzanatóliai vezeték valósulhat meg

A Nabucco halála

 

Georgij Pomszadze szerint a nagy csinnadrattával beharangozott Nabucco gázvezeték, amelyhez annyi reményt fűztek, mára lényegében halottnak tekinthető. Már maguk a Nabuccóban részt vevő cégek is alternatív megoldásokat keresnek a Nabucco helyett. A német RWE kijelentette, hogy már nem bízik a Nabuccóban és helyette inkább az Azerbajdzsánból Bulgáriába és Görögországba haladó transzanatóliai gázvezetékben lát esetleges lehetőséget.

A török Energetikai Minisztérium hivatalos álláspontja szerint a „Nabucco már nem prioritás”, helyette Ankara ugyancsak a transzanatóliai gázvezetéket preferálja.

A transzanatóliai gázvezeték megvalósítása - melyről 2011 novemberében született döntés - mellett szól Azerbajdzsán és Törökország együttműködése ebben a kérdésben (is). A transzanatóliai gázvezeték a Nabucco csökkentett változata lesz: ha a Nabucco esetében évi 31 milliárd köbméter gázt reméltek kapni az európai országok Oroszország megkerülésével, a transzanatóliai vezeték mindössze évi 16 milliárd köbmétert gázt szállítana Azerbajdzsánból a Balkánra. De ennek a projektnek legalább van biztos beszállító forrása Azerbajdzsán „személyében”, míg a Nabucco esetében ezt sem sikerült tisztázni.

A Nabucco egész története egy hosszú szappanoperára hasonlít, amely azonban happy end nélkül ért véget – véli Pomszadze.

 

 

(Georgij Pomszadze: Szmerty Nabucco?, eurasianet.org, 2012. 02. 07.)

Cimkék: Nabucco, transzanatóliai gázvezeték
Országok: Azerbajdzsán Türkmenisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat