OROSZVILAG.HU


Ellehetetleníteni az orosz legitimitást

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-02-18 11:17:38  |  
Oroszvilag.hu

Ellehetetleníteni az orosz legitimitást

Egy lett történész szerint a Nyugat nem tesz eleget Oroszország visszaszorítása érdekében

Ellehetetleníteni az orosz legitimitást

 

A lett történészprofesszor, Ainars Lerhis szerint a Nyugatnak erősítenie kell az Oroszországgal szembeni nyomásgyakorlást, arra kell kényszerítenie, hogy a Nyugat érdekeinek megfelelő gazdaságpolitikát folytasson, és el kell lehetetlenítenie az orosz legitimáció megerősítését szolgáló lépéseket. 2003 és 2008, a Nyugat posztszovjet térségben végbement terjeszkedési kísérlete idején gyakran lehetett ilyen szellemiségű írásokat olvasni, de manapság már ritkábbá váltak az ilyen jellegű álláspontok a sajtóban.

 

 

Lerhis szerint a jövőben további konfliktusok várhatók a Nyugat és Oroszország között, Szíria ügyében, az amerikai rakétavédelmi rendszer miatt, az Északi-sarkért folytatott versenyfutásban. Szerinte óvakodni kell attól, hogy történelmi vagy emberjogi kérdésekben az orosz álláspont legitimitást nyerhessen. Az orosz törekvések, miszerint Moszkva a történelem bírájaként akar fellépni, azért veszélyesek, mert így az oroszok akarnának igényt tartani arra, hogy megmondják, hol van nácizmus (például Lettországra hivatkozva). Másik oldalról viszont a Nyugatnak fokozottabban kell kritizálnia Oroszországot az „emberi jogok megsértése miatt”.

Az EU-nak jelenleg nincs ereje, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra – bánkódik Lerhis, az Oroszország felé megfogalmazott európai kritikák semmit sem érnek. A „piszkos munkát”, azaz az ellenzéki szervezetek finanszírozását az amerikaiak csinálják, az európaiak lágy politikája Oroszország kapcsán semmit nem ér. Márpedig az Oroszországnak való kiszolgáltatottság nőni fog, hiszen az orosz gázfüggőpséget csökkenteni igyekvő NABUCCO projekt is lényegében mára halott. Lerhis szerint a NABUCCO bukásának az az oka, hogy a résztvevő országok (cégek) csak a gazdasági szükségszerűség oldaláról közelítették meg a kérdést a politikai haszonszerzés helyett, Németország pedig fontosabbnak tartotta az oroszok barátságát az európai szolidaritás helyett.

Az oroszok céltudatosan játszanak az EU gyengítésére, érdekük az, hogy az EU nem egységes egészként lépjen fel.

Lehris úgy véli, annak, hogy Oroszországot bevették a WTO-ba, nem sok haszna van, mert kevés a remény, hogy ez a lépés „az európai értékek megerősödéséhez vezet Oroszországban”, hiszen az orosz gazdasági elit nem liberális, de hosszabb távon Oroszország is jól járhat a WTO tagsággal.

 

 

Érdemes elolvasni a cikkhez fűzött kommentárokat is (az eredetileg a lett Dienas Bizness-ben megjelent cikk orosz fordítása az inosmi.ru honlapon érhető el):

Kaa2: „Ismerős dal.”

SynVelesa: „Tanítsd Németországnak, hogyan kell élni és üzletet csinálni!”

Szaratovec: „Oroszországnak a terv szerint meg kellene nyitnia piacait a tömegimport előtt, ehhez kellene igazítania törvényhozását, elősegítve a riválisok tevékenységét, kereskedelmét.”

Mack: „Hú te lett, valóban a ti fasiszta és nacionalista értékrendeteknek kell lennie az általánosnak? Ezek a nyugati értékek? Akkor ezek nem kellenek...”

 

Cimkék: Ainars Lerhis
Országok: Lettország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat