OROSZVILAG.HU


Mi a baj  az amerikai rakétapajzzsal?

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-05-25 10:35:14  |  
Oroszvilag.hu

Mi a baj  az amerikai rakétapajzzsal?

Valójában álcázott csapásmérő eszközökről van szó?

Mi a baj  az amerikai rakétapajzzsal?

A Kelet-Európába (Lengyelországba és Romániába) tervezett – washingtoni indoklás szerint az „iráni fenyegetés” kivédésére szolgáló - amerikai rakétavédelmi rendszer Oroszország heves tiltakozását váltotta ki. De vajon mi baja lehet Moszkvának az amerikai rakétapajzzsal?
Erre a kérdésre kereste a választ a Komszomolszkoja Pravda két orosz katonai mérnök – Alekszej Arhipov és Vagyim Borscsev - segítségével.
Arhipov szerint az amerikai rakétavédelmi rendszer elemzése során arra a következtetésre jutottak, hogy ez nem kizárólag védelmi, hanem támadó célokat is szolgál, alkalmas egy „első csapás” véghezvitelére.
Geopolitikai stratégiájában az Egyesült Államok céltudatosan törekszik az orosz határok „bekerítésére”, az amerikaiak katonai infrastruktúrájukat mind közelebb viszik Oroszországhoz. A kelet-európai rakétavédelmi rendszer segítségével, illetve a Fekete- és Balti-tenger akvatóriumát igénybe véve jelentősen megnő a valószínűsége annak, hogy sikeresn „első csapást” mérjenek Oroszországra. Ráadásul az amerikai rakéták közelsége miatt az orosz válaszcsapás lehetősége lényegében megszűnik: azaz az amerikai „rakétapajzs” valójában egy álcázott támadó eszközként is felfogható.
Az amerikaiak azt mondják, hogy az SM (Standard Missile) rakéták szigorúan védelmi jellegűek, ám ezen eszközök fejlesztései során kimondottan csapásmérő tulajdonságokkal ruházzák fel őket – képesek megsemmisíteni az orosz stratégiai rakétákat, mielőtt azok kilövésre kerültek volna.
Azaz az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítése esetén felborul a jelenlegi status quo Oroszország és az USA (NATO) között - utóbbi fél javára, és Oroszország katonai értelemben kiszolgáltatottá válik.
 
 
(kp.ru, 2012. 05. 25., Amerikanszkaja PRO nye daszt nasim raketam dazse vzletety)
Cimkék: rakétavédelmi rendszer, Kelet-Európa, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat