OROSZVILAG.HU


A Duma ismét a vita helye 

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-06-07 05:38:42  |  
Gyóni Gábor

A Duma ismét a vita helye 

Elfogadták a vitatott gyülekezési törvényt

 A Duma ismét a vita helye 

 

Az orosz Duma elfogadta a tüntetések szigorításáról szóló törvénytervezetet, amely most már csak Vlagyimir Putyin elnök aláírására vár (Dmitrij Peszkov, az elnök sajtótitkára szerint Putyin nem fogja aláírni a törvényt, ha az nincs összhangban az európai normákkal). Az Egységes Oroszország hatalmi párt azt követően tartotta fontosnak az utcai megmozdulások nagyobb kontrollját, és a szabálysértések eddigieknél sokkal szigorúbb büntetését (csak meghatározott helyeken lehet majd tüntetni, tilos lesz maszkban demonstrálni, nő a szabálysértés miatt kiróható bírság összege), hogy a tavaly decemberi parlamenti választások óta ellenzéki tüntetéssorozat zajlik a nagyvárosokban.

A törvény elfogadása mégsem ment könnyen. A ellenzéki Igazságos Oroszország párt, hogy lassítsa elfogadását, 430 módosító indítványt terjesztett be, ennek következtében a képviselők kénytelenek voltak késő éjjelig dolgozni és csak június 5-ről 6-ra virradóra tudták megszavazni a törvényt. Borisz Grizlov (Egységes Oroszország) egykori Duma-elnök szerint „a parlament nem a vita helye”, most úgy tűnik azonban, a vita mégis visszatért az orosz törvényhozásba – írja Anton Oreh, aki szerint ez az eset azt bizonyítja, hogy az ellenzék, ha akar, valóban végezhet reális ellenzéki tevékenységet.

Hiszen nem volt kérdéses, hogy az Egységes Oroszország által támogatott törénytervezetet elfogadják. Az Igazságos Oroszország azonban elérte azt, hogy a parlamenti képviselők valóban dolgozzanak egy kicsit. Szembetűnővé vált a különbség a Duma és a parlamenti felsőház (Föderációs Tanács) között, amelynek mindössze húsz percre volt szüksége, hogy elfogadja ezt az „abszurd” törvényt. „Az Igazságos Oroszország megmutatta, hogy még a kisebbség is tud problémákat okozni a hatalom pártjának. Még úgy is, hogy az Igazságos Oroszország nem valódi ellenzék...

Az Egységes Oroszország ezt szabotázsnak nevezte. Miféle szabotázs?! Csak arra kényszerítették őket, hogy dolgozzanak. Kénytelenek voltak késő estig ott ülni. A nép szolgáinak az a feladata, hogy dolgozzanak, éjjel és nappal. Nem a kezüket lóbálva üljenek, hanem dolgozzanak. S ha már szabotázsról beszélünk, az Egységes Oroszország maga a szabotázs. Hány emberük volt a teremben? Na? A Tolvajok és Szélhámosok pártjának helyein senki nem volt! Három ember szaladgált ott, akik a gombokat nyomkodták. Ez vajon nem szabotázs? Ezek a képviselők nem lógósok?  Mit csinálnak vajon, ha munkaidőben nem jelennek meg a Dumában? Azt mondják, hogy a polgárok biztonságát garantáló legfontosabb törvényt fogadták el – eközben hol vannak?! Ez az igazi sztrájk. Amikor valaki állandóan hiányzik a munkahelyéről.

Mégis, ezzel együtt is, a Duma most a viták helyévé vált. Igazi harc jelent meg benne. Az Igazságos Oroszország pedig, bármit is gondoljunk róla, bebizonyította, hogy dolgozik is, és nem hiába szavaztak rá, akik támogatták.” - véli A. Oreh. 

 

 

(Anton Oreh: K itogam „italjanszkoj zabasztovki”, echo.msk.ru) 

 

Cimkék: Duma, Oroszország, gyülekezési törvény, Egységes Oroszország, Igazságos Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat