OROSZVILAG.HU


A grúz-orosz enyhülésről 

Címlap » Sajtószemle
  |  2013-02-08 16:23:52  |  
Gyóni Gábor

A grúz-orosz enyhülésről 

Tbiliszi mindenképpen "oroszbarát" irányba sodródik majd 

 A grúz-orosz enyhülésről 

A Nyezaviszimaja Gazeta szerkesztőségi cikkében az orosz-grúz kapcsolatokban az elmúlt 100 napban bekövetkezett változásokat elemzi. A lap megállapítása szerint a jég már meghasadt, de még nem tört meg a grúz-orosz viszonyban. Mindazonáltal Tbiliszi menthetetlenül arra van ítélve, hogy Oroszországgal való kapcsolatai fejlődjenek.

Első lépésként még 2012 december közepén Svájcban találkozott egymással Zurab Abasidze, Bidzina Ivanisvili grúz miniszterelnök Oroszország-ügyi megbízottja és Grigorij Karaszin orosz külügyminiszterhelyettes.

Januárban Putyin elnök fogadta a grúz egyház fejét, II. Illés katholikosz-pátriárkát. A davosi világgazdasági fórumon pedig Dmitrij Medvegyev és Ivanisvili miniszterelnökök folytattak megbeszélést. Oroszország ezt követően egy szempillantás alatt megnyitotta piacát az eddig betiltott grúz borok előtt, melyek akár már tavasszal megjelenhetnek az üzletek polcain.

Ivanisvili mozgalma, a tavalyi választásokat megnyerő Grúz Álom egyik legfontosabb választási ígérete az Oroszországgal való kapcsolatok normalizálása volt, ezen a téren tehát valóban sikerekről számolhat be.

Eközben Szaakasvili hívei defenzívában vannak, sőt, Szaakasvili pártjára az agónia, erodálódás jellemző.

Ivanisvili másik ígérete a lakosság életszínvonalának emelése volt. A kormányzat a mezőgazdaság fejlesztésében bízik, ebből a célból 1 milliárd dolláros agráralapot hozott létre. Hogy a mezőgazdaság sikeres legyen, ahhoz piacra is szükség lesz. Szaakasvili nyugatbarát politikája ebben a tekintetben sem volt sikeres, hiszen, miközben az orosz piac elveszett a grúz termelők számára, a nyugati országokba nem sikerült betörni a grúz mezőgazdasági termékeknek. Marad tehát a legtermészetesebb kitörési irány, az orosz piacra való törekvés.

Oroszország számára nincs különösebb gazdasági ok, hogy engedményeket tegyen Grúzia számára, ám ha Moszkvának politikai ambíciói is vannak a dél-kaukázusi térségben, akkor itt az idő a cselekvésre – véli a Nyezaviszimaja Gazeta.

 

 

(Tbiliszi potjanulszja na szever, Nyezaviszimaja Gazeta, 2013. 02. 08.) 

Cimkék: Bidzina Ivanisvili, Grúz Álom, grúz-orosz kapcsolatok, grúz borok
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat