OROSZVILAG.HU


A Kreml ejti az Egységes Oroszországot?

Címlap » Sajtószemle
  |  2013-03-18 12:01:15  |  
Gyóni Gábor

A Kreml ejti az Egységes Oroszországot?

Mi állhat a párt elleni támadások mögött?

 A Kreml ejti az Egységes Oroszországot?

 

A Vedmosztyi szerkesztőségi cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt napokban koncentrált támadás vette kezdetét az Egységes Oroszország hatalmi párt ellen. A  kampányt ráadásul nem pusztán ellenzéki körökből folytatják, hanem az orosz elnökhöz közel álló intézetek is részt vesznek benne.

Először újságírók és bloggerek tettek közzé adatokat az Egységes Oroszország képviselőinek be nem jelentett külföldi üzleti érdekeltségeiről és ingatlanairól (miközben a párt szavakban ezek tilalma ellen lép fel).

Egy elemző központ, melyet a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló Vlagyimir Jakunyin vezet, egy elemzést tett közzé, mely szerint 2011-ben a parlamenti választásokon jelentős csalások történtek az Egységes Oroszország javára [eszerint a választásokat 2011-ben valójában a kommunisták nyerték meg, 25-30 %-kal, az Egységes Oroszország 20-25 %-ot kapott. Putyin választási győzelme azonban legitim volt. A voksok 52 %-át szerezte meg, bár később 13 %-ot még hozzáírtak].

Végül pedig folyamatosan napirenden vannak a plágiumügyek, melyek elszenvedői szintén a hatalmi párthoz kötődnek.

A Vedomosztyi szerint tehát nem kétséges, hogy az orosz politikai rendszer meg fog változni. Ennek lehetséges variánsai:

1)      Tisztogatás kezdődik az Egységes Oroszországban. Feltűnő, hogy a Kreml nem szívesen kel a „régi bolsevikok” védelmére. „Kétségtelen, hogy régi lojalistákat fiatal és szegény jelöltekre cserélik le.” Egyelőre csak az nem világos, a tisztogatás milyen mély lesz. Egy jelentős mértékű rendcsinálás mindenesetre megőrizheti az Egységes Oroszország pozícióit.

2)      A tisztogatás szükségtelen, ha a Kreml lemond a pártról. A Putyin által létrehozott Népfont vidéken szép lassan már megkezdte kigyomlálni soraiból az Egységes Oroszország tagjait. Helyettük a Putyinhoz hű személyek veszik át az irányítást, akik alkalmasint a hatalmi pártot is bírálják. A vegyes választási rendszer visszahozatala után a Népfront jelöltjei kényelmesen bekerülhetnek a Dumába. A Népfrontnak nem feltétlenül kell hagyományos értelemben vett pártként működnie, magában foglalhat kozák, pravoszláv, veterán szervezeteket is.

3)      Egy olyan rendszer magalkotása, amely az egykori NDK-ban működött, ahol Vlagyimir Putyin is tevékenykedett. Az NDK-ban formálisan többpártrendszer volt, a kommunista párt a többi párttal együtt része volt a Demokratikus Németország Nemzeti Frontjának.

4)      Egy fantasztikusnak tűnő megoldás, miszerint a Kreml nemcsak az Egységes Oroszországot, de a parlamenti rendszer egészét dobja. Az elégedetlenség úgyis meglehetősen nagy a parlamentarizmussal szemben, könnyen meg lehetne tehát indokolni, hogy Oroszországnak új típusú politikai rendszerre van szüksége.

 

 

(Ot redakcii: Polityicseszkij pejzazs bez Jegyinoj Rossziji, Vedomosztyi 2013. 03. 18.)

 

Cimkék: Egységes Oroszország, Vedomosztyi, Putyin, Népfront
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat