OROSZVILAG.HU


Összerúgjuk a patkót a Gazprommal?

Címlap » Sajtószemle
  |  2013-04-02 09:34:01  |  
Gyóni Gábor

Összerúgjuk a patkót a Gazprommal?

A Gazpromnak nem tetszik a magyar-ukrán megállapodás

Összerúgjuk a patkót a Gazprommal?

 

Nyikolaj Azarov ukrán miniszterelnök múlt heti budapesti tárgyalásai során megállapodás született arról, hogy Ukrajna Magyarországon keresztül importál gázt, Oroszország – a Gazprom – megkerülésével.

Ukrajna céltudatosan szabadulni akar a Gazprom öleléséből, aminek az orosz konszern természetesen nem örül, s ennek nyíltan hangot is adott a társaság vezetője. A magyar-ukrán megállapodásról kritikusan ír a regnum.ru hasábjain Dmitrij Szemusin, az internetes lap szemleírója.

Magyarország orosz gázt kíván ugyanis eladni Ukrajnának. Pénzügyi operációk révén a Naftogaz így 7 százalékkal olcsóbban juthat orosz gázhoz, mintha egyenesen Oroszországból importálná.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője szerint abban, hogy Ukrajna Európából kíván gázt vásárolni, a csalás elemi fedezhetők fel. Ezt Miller március 30-án nyilatkozta a föderális Vesztyi músorában. Talán erre is válaszul az MTI április 1-jén idézte Andrej Asztapovot, az AstapovLawyers tulajdonosát, miszerint a magyar-ukrán megállapodás teljesen jogszerű.

Mint Szemusin cikke megjegyzi, Magyarország válik Ukrajna fő európai szállítójává. Míg a német RWE-vel kötött megállapodás szerint Ukrajna évi 600 millió köbméter gázhoz juthat évente Lengyelországon keresztül, Magyarországon közvetítésével évi 4,2 milliárd köbméter gáz érkezhet északkeleti szomszédunkhoz. Ukrajna ezzel nyugati szomszédaitól vásárolja meg az orosz gázt, az ötödét annak a mennyiségnek, amire vonatkozóan megállapodást kötött a Gazprommal.

Szemusin szerint a magyar-ujkrán megállapodás „politikai jellegű döntés”, mely mögött Orbán Viktor miniszterelnök áll.  Miközben küszöbön állnak a tárgyalások a Gazprommal a gázszállítási szerződések meghosszabbításáról, a magyar kormány „szimbolikus konfliktusba keveredett a társasággal.” A magyar gázszállítás „nem menti meg Ukrajnát”, de kedvezőtlenül hat a magyar-orosz kapcsolatokra – véli a szerző.

 

(Smitrij Szemusin: Ukrainszkij reversz: Vengrija igyot na konflikt sz „Gazpromom” v predverii szoglasenyija sz nyim po posztavkam gaza, regnum.ru, 2013. 04.01.)

 

Cimkék: Gazprom, Magyarország, Ukrajna, Azarov, Orbán, gázszállítás
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat