OROSZVILAG.HU


Kaczynski, a "nacionalista reakciós"

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-04-16 11:09:00  |  
Gyóni Gábor

Kaczynski, a "nacionalista reakciós"

"Halálában többet tett országáért, mint életében"

 Kaczynski, a "nacionalista reakciós"

 

Az alábbiakban Jean Quatremer francia publicista cikkét ismertetjük, amelyet a francia Liberation című lapban tett közzé Lech Kaczynski lengyel elnök tragikus halála okán.


A szerző nem éppen hízelgő véleményt fogalmaz meg Kaczynski politikájáról, azt „nacionalistának és reakciósnak” tartva.

Az április 10-i tragédia nemcsak Kaczynski halála miatt vált tragikussá, hanem mert a lengyel elit krémje - majdnem 100 ember - is a szerencsétlenül járt gép fedélzetén tartózkodott. A gyász napjaiban elhangzott megemlékezések szinte már-már hihetetlennek tetszenek, csaknem szentté avatják ezt a „reakcióst, fanatikust, Európa szkeptikust, aki valójában Lengyelország legrosszabb elnöke volt.” - véli a szerző. 

Még a Kaczynskit rendszeresen támadó Adam Michnik is elfeledekezett megemlékezésében az olyan, általa korábban Kaczynksi kapcsán használt jelzőkről, mint a „reakciós, inkvizítor, populista”, ehelyett már e „becsületes” ember „patriótizmusát” hangsúlyozta, aki „a szabad Lengyelországnak szentelte életét, s a szabadságot választotta a diktatúra helyett.” Holott Lech Kaczynski népszerűsége olyan mélyre süllyedt az elmúlt időszakban, hogy már azt fontolgatta, nem indul a következő választásokon.

Ne feledjük, Kaczynski repülőgépe azért szenvedett el szerencsétlenséget április 10-én Szmolenszknél, mert a lengyel elnök nem kívánt együtt emlékezni Katynban április 7-én Donald Tusk liberális miniszterelnökkel. „Másképp szólva, Lengyelország elnöke úgy halt meg, ahogy élt, nem bocsátotta meg a sérelmeket, nem hagyta beforrni a történelmi sebeket.”

A Kaczynski fivérek politikája emberek sokaságát mérgezte meg, a „kommunizmus kísérteteit” üldözve. Németország irányában germanofób sérelmi alapú politizálást folytattak, s az atavisztikus russzofóbia jellemezte Oroszország-politikájukat is. Varsó politikájának egyetlen igazi szövetségese az Egyesült Államok volt (lásd: titkos CIA börtönök Lengyelországban).

Ám az élet tele van iróniával: Kaczynski halála Oroszországban végre elhozhatja az orosz-lengyel megbékélést. Putyin és Medvegyev a tragédia után a történelmi megbékélés és az együttérzés jegyében intéztek szózatot Lengyelország népéhez, amit az 70 éve várt. „A véletlen játéka, hogy Lech halálában többet tett országáért, mint életében.”

 

(Jean Quatremer: Lech Kaczynksi, mort d’un nationaliste réactionnare, Libération.fr)

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat