OROSZVILAG.HU


Tudomány és korlátozások 

Címlap » Sajtószemle
  |  2013-05-22 13:29:19  |  
Oroszvilag.hu

Tudomány és korlátozások 

Társadalomtudománnyal foglalkozni politikai tevékenység? 

 Tudomány és korlátozások 

 

Az orosz ügyészség felszólította a Levada Központ közvéleménykutató intézetet, hogy „külföldi ügynökként” regisztrálja magát, mivel külföldről kapott pénzeket, és publikálta kutatási eredményeit, ami már politikai tevékenységnek minősül.

Mindez a hatalom korlátozó tevékenységének új fokát jelenti – írja a Vedomosztyi szerkesztőségi cikke. A nem kormányzati szerveket ellenőrző bürokratikus procedúra politikai tevékenységet mutat ki jogvédő szervezeteknél. Immáron a tudományos tevékenység is politikának minősül, hiszen a kutatások eredményeinek közzététele hatással lehet a közvéleményre.

A „külföldi ügynök” minősítés dehonesztáló és megalázó. A külföldi pénzforrásokról való lemondás nehéz anyagi helyzetbe hozhatja a kutatókat. A korszerű, modern tudomány nemzetközi együttműködés keretében fejlődik.

Az állami bürokrácia immáron mindent fenyeget. Egy korlátozó rendelet következtében a jövőben az oroszországi kutatók nehezebben juthatnak külföldi pénzforrásokhoz. A politikai korlátozások egy „lojális sötétség” kialakulásához vezetnek majd, miközben a pszeudopatrióták újabb és újabb korlátozásokat követelnek. A jövőben minden szociológiai kutatásra rá lehet sütni, hogy valójában politikai tevékenység. A hatalom annak érdekében tesz lépéseket, hogy ellehetetlenítse azokat a szervezeteket,  melyek nem a kontrollja alatt állnak - véli a lap.

 

(Ot redakcii: goszudarsztvo protyiv nauki, Vedomosztyi, 2013. 05. 22.)

 

Cimkék: tudomány, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat