OROSZVILAG.HU


A kirgiz maffia

Címlap » Sajtószemle
  |  2013-07-04 12:24:30  |  
Oroszvilag.hu

A kirgiz maffia

A szervezett bűnözés beépült az államba

 A kirgiz maffia

Az ún. „oroszajkú bűnözői csoportok” egyik jelensége a kirgiz maffia. A zavaros időszakokat és forradalmakat átélt Kirgizisztánban az állam meggyengülésével arányosan erősödtek meg a különböző bűnözői csoportok. Az állam meggyengülése nyomán a kriminális csoportok az állam hatalmi intézményeibe is beépültek. Képviselőik ott ülnek a törvényhozásban és a kriminális csoportok érdekeinek megfelelő törvényeket fogadnak el. A bűnözés immár olyan mértékű Kirgizisztánban, ami az állam létét is veszélyezteti, írja Ulugbek Babkulov kirgiz újságíró tényfeltáró cikkében.

A kirgizisztáni bűnözés egyik alapja kétségtelenül a szegénység. 2013-ban a kirgiz lakosság ötöde él a szegénységi küszöb alatt, az ország lakosságának legalább harmada szegénynek tekinthető. Ebben a helyzetben a kirgiz szervezett bűnözés könnyen halászhat a zavarosban, és akár tömegeket is képes mozgósítani a maga javára.

A kirgiz maffia nemcsak az utcán tevékenykedik, maga Almazbek Atambajev kirgiz elnök is elismerte, hogy képviselőik a parlamentben is helyet foglalnak, és különböző ügyekben megpróbálnak nyomást gyakorolni.

Rendőrségi adatok szerint Kirgizisztánban mintegy húsz jelentős bűnözői csoportot tartanak nyilván. A hatalom harcot ígér a bűnözéssel szemben, azonban kriminális csoportok tartják kontroll alatt az állam működésének néhány fontos szegmensét. Az egyik maffiacsoport ellenőrzi a Kazahsztánból érkező élelmiszer- és alkoholcsempészetet. E csoport vezetője, Almaz Bokusev („Bokus”) közismerten jó kapcsolatokat ápol a belügyminisztériumi struktúrákkal.

Ismertek esetek, amikor a rendőri vezetők működnek együtt bűnözői csoportokkal.

A hatóságok működését átszövi a korrupció: Kirgizisztánban a szociális szférában, aztán a rendvédelmi szerveknél ismert a legtöbb korrupciós eset. Becslések szerint a kirgiz GDP több mint harmadának megfelelő összeg foglalkoztatott az árnyékgazdaságban. Évente több mint 1 milliárd, illegális úton megszerzett dollár hagyja el Kirgizisztánt.

Az egyes maffiacsoportok között állandó vetélkedés zajlik, ám jelenleg a kirgiz maffia elsőszámú vezetőjének Kamcsi Kolbajev („Kolja Kirgiz”) tekinthető.

A hierarchia alján az ún. figyelők állnak, akik a rájuk bízott területen az „adományok” behajtásával foglalkoznak. Ezek többnyire fiatalemberek, akiket a maffia emelt ki a szegénységből.

 

 

 

(ferghana.ru)

Cimkék: Kirgiz maffia, Kirgizisztán
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat