OROSZVILAG.HU


Brzezinski az ukrajnai fordulatról

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-02-24 12:04:43  |  
Oroszvilag.hu

Brzezinski az ukrajnai fordulatról

A megfélemlítésre és erőre alapozott szövetség nem éppen a legvonzóbb perspektíva

 Brzezinski az ukrajnai fordulatról

Zbigniew Brzezinski a Financial Timesban reagált az ukrajnai változásokra.

Viktor Janukovics egy hazug intrikusnak bizonyult, aki gyáva volt és tolvaj. Vlagyimir Putyin hibát követ el, ha a védelmébe veszi – írja Brzezinski.

Oroszország most vesztett, de képes arra, hogy polgárháborút robbantson ki Ukrajnában, megkérdőjelezheti a Krím vagy Kelet-Ukrajna hovatartozását.

Mindazonáltal már most kiderült, hogy a megfélemlítésre és erőre alapozott eurázsiai szövetség nem éppen a legvonzóbb perspektíva a volt szovjet tagköztársaságok számára. Meglehet, az ukrán fordulat után Kazahsztánban is felerősödik a Moszkvával való szembenállás.

Ukrajna számára talán a „finnlandizáció” politikája vezethet eredményre, azaz korrekt kapcsolatokat ápolni Oroszországgal és a Nyugattal is, nem belépni egyetlen katonai szövetségbe sem, melyre Oroszország érzékeny, és közben elmélyíteni a kapcsolatokat Európával.

Washington és Brüsszel feladata, hogy világosan értésére adják Moszkvának, nem fogják eltűrni az orosz beavatkozást Ukrajna belügyeibe, vagy Ukrajna határainak megkérdőjelezését. A Nyugatnak, elsősorban Németországnak és Nagy-Britanniának finanszírozniuk kell az új Ukrajnát, bevonva a Londonban élő ukrán oligarchákat.

Ukrajna a demokratikus Európa részévé válik, utána pedig következik Oroszország, hacsak nem akar izolálódni – véli Zbigniew Brzezinski.

 

 

(Zbigniew Brzezinski: Russia needs a Finlandian option for Ukraine, ft.com, 2014. 02. 24.)

 

Cimkék: Zbigniew Brzezinski, Ukrajna, Oroszország
Országok: Ukrajna Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat