OROSZVILAG.HU


Ki lépte át a vörös vonalat? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-04-01 13:53:45  |  
Oroszvilag.hu

Ki lépte át a vörös vonalat? 

Stephen F. Cohen gondolatai

 Ki lépte át a vörös vonalat? 

Stephen F. Cohen neves amerikai történész, Oroszország-kutató, az amerikai Külpolitikai Tanács tagja (George H. W. Bush elnök tanácsadója) a Newsweeknek adott interjúban védelmébe vette Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna-politikáját. Az interjút a Rosszijszkaja Gazeta is idézte.

Cohen szerint Putyin végig az Egyesült Államok megbízható partnere volt. Putyin megmentette Obamát a Szíria elleni háborútól.

Putyin és Lavrov a háttérben maradva Iránt az USA-val való dialógus megkezdésére bátorították. Oroszország jóváhagyásával érkezik Afganisztánba a NATO-erők anyagi szükségleteinek 60 %-a.

Cohen elmondta, őt Amerikában sokan oroszbarátnak tartják, de csak igyekszik reálisan gondolkodni. Már a ’90-es években figyelmeztetett, hogy a NATO keletre tolásának „ez lesz a következménye”.

A NATO Oroszország határaihoz ért a balti államok felvételével 2004-ben, aztán volt 2008-as „epizód Grúziában, amikor átléptük a vörös vonalat. És átléptük Ukrajnában is.”

Putyin helyén bármelyik orosz elnök azt tette volna, amit végül is most Moszkva lépett – véli Cohen.

Cohen szerint Obamának el kellett volna utaznia Szocsiba, a téli olimpia megnyitójára, ezzel demonstrálva a terrorizmus elleni közös amerikai-orosz harcot. Amikor ő maga felvetette ezt a javaslatot, azzal vádolták meg, hogy homoszexuális-ellenes.

Ukrajnára a Nyugat trófeaként tekintett, Cohen szerint „nem Putyin kezdte” az egészet, ő csak válaszol.

Hillary Clinton új Hitlernek nevezte Putyint, Obama pedig hisztis gyereknek. Ilyen hangvétel még a szovjet korszakban sem fordult elő, amikor, bár az USA és a Szovjetunió szemben állt egymással, de vezetőik tisztelték, olykor még kedvelték is egymást (mint Nixon és Brezsnyev). Holott Putyin korunk legkövetkezetesebb politikusa Cohen szerint, s esetleg csak Angela Merkel említhető vele egy lapon.

Az elmúlt három amerikai elnök külpolitika téren lúzer és „háborús uszító” volt, ezzel szemben Putyin sikeresen védi országa érdekeit.

A Nyugat és Oroszország kiéleződött kapcsolatáért a Nyugat felelős Cohen szerint, s Ukrajnát sem Putyin verte szért, hanem „az Isten és a történelem.”

Cohen bírálta John McCain amerikai szentárort, aki a Majdanon egy fasiszta vezérrel ölelkezett, és Victoria Nulandot, aki „összeesküvést szervezett” az ukrán kormány ellen. Kijevben végül ez is történt, államcsíny a törvényesen megválasztott elnök, Viktor Janukovics ellen.

 

 

 

(Kto peresol krasznuju linyiju?, Rosszijszkaja Gazeta, 2014. 03. 14.) 

 

Cimkék: Stephen F. Cohen, Putyin, NATO, Obama, USA, Oroszország, Ukrajna,
Országok: Észtország Lettország Litvánia Ukrajna Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat