OROSZVILAG.HU


Csecsenföld és Oroszország 

Címlap » Sajtószemle
  |  2015-04-27 18:17:30  |  
Oroszvilag.hu

Csecsenföld és Oroszország 

Ramzan Kadirov bármit megtehet? 

 Csecsenföld és Oroszország 

Gennagyij Gudkov orosz ellenzéki politikus, volt Duma-képviselő szerint a Csecsen Köztársaság, és annak vezetője, Ramzan Kadirov nemcsak hogy lényegében függetlenítették magukat az Oroszországi Föderációtól, de Kadirov lépten-nyomon azt is demonstrálja, hogy ő a törvények felett áll, és bármit megtehet Oroszországban.

 

A minap Ramzan Kadirov kijelentette, hogy a csecsen fegyveresek tüzet nyitnak az orosz fegyveres erőkre, ha azok gyakorlatokat akarnak végrehajtani a Csecsen Köztársaság területén.

Kadirov szavain felháborodott az oroszországi közvélemény és a Belügyminisztérium is tiltakozását fejezte ki. A Kreml azonban úgy tett, mintha mi sem történt volna.

Mindez annak az eredménye, hogy Csecsenföld egyfajta enklávévá vált Oroszország területén belül, ahol de facto nem érvényesülnek az Oroszországi Föderáció törvényei és alkotmánya.

Az Oroszországi Föderáció alkotmányában pontosan fel vannak tüntetve az egyes régiós vezetők jogai. Eszerint az erőszakszervezetek kizárólag a föderális központnak vannak alávetve. A regionális erőszakszervezetek csakis Moszkvának tartoznak engedelmességgel, és nem a helyi kormányzóknak, elnököknek.

Csecsenföldön viszont minden fegyveres Ramzan Kadirovnak engedelmeskedik. Ő maga hoz létre neki engedelmeskedő zászlóaljakat, az egész ország előtt demonstrálja, hogy egy stadiont képes megtölteni állig felfegyverzett harcosokkal.

A csecsen fegyveresek Moszkvában is jelen vannak. A csecsen fegyveresek a kaukázusi „üzletembereket” őrzik és részt vesznek a különböző leszámolásokban. A Szadovoje kolcon nyugodtan lövöldözhetnek a csecsenek, a Lenin proszpekten szabadon likvidálhatnak „gyanúsítottat” a csecsen rendvédelmisek, a „Szever” csecsen zászlóalj kényelmesen megtervezheti Moszkva szakrális központjában, a Kreml falainál az ismert ellenzéki politikus meggyilkolását...

Csecsenek harcolnak Kelet-Ukrajnában, Kadirov pedig már az USA-t is fenyegeti azzal, hogy Mexikónak szállít fegyvereket.

Ramzan Kadirov az utóbbi években Oroszország egyik legnagyobb hatalmú politikusává vált, akinek mindent szabad, mert a Kreml úgy véli, Kadirov támogatásával biztosíthatja a békét a Kaukázusban. Kadirov pedig demonstrálja is, hogy ő bármit megtehet. Kadirov fölötte áll törvénynek és alkotmánynak.

A törékeny békét az orosz polgárok fizetik meg. Az adófizetők pénzéből épültek Groznij City felhőkarcolói, a mecsetek, a fényes rezidenciák, a csecsen zászlóaljak. A Kreml pedig nem mer beavatkozni, mert tart egy újabb kaukázusi háborútól.

 

 

(Gennagyij Gudkov: Ramzan prav. Ili pocsemu Csecsnya uzse nye Rosszija, echo.msk.ru, 2015. 04. 27)

 

 

Cimkék: Ramzan Kadirov, Csecsen Köztársaság, Oroszországi Föderáció, alkotmány, Csecsenföld, Oroszország, Kreml, Gennagyij Gudkov, csecsenek
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat