OROSZVILAG.HU


Olaj és rubel 

Címlap » Sajtószemle
  |  2015-12-20 14:06:59  |  
Oroszvilag.hu

Olaj és rubel 

Putyin idején felégették az orosz reálgazdaságot? 

 Olaj és rubel 

A hét legfontosabb híre, hogy az Egyesült Államok felfüggesztette a több mint negyven éve érvényben levő olajexportembargót – kezdte szokásos heti összegzését az Echo Moszkvi rádióban Julija Latnyina orosz ellenzéki újságírónő.

Az USA a közeljövőben a világ legnagyobb olajkitermelője lesz (és újra exportálni fog), megelőzve Oroszországot és Szaúd-Arábiát, Amerikában mégsem esik a dollár árfolyama az olaj árának zuhanására. Vajon miért?

Az ok az, hogy az amerikai energiahordozók az amerikai ipart táplálják az olcsó energiával, míg Oroszországban alig van ipar. Az orosz gazdaság a nyersanyagok, az olaj és a gáz eladására épül, és amikor csökken az olaj világpiaci ára, a rubel is összeomlik, az életszínvonal gyorsan zuhan.

A hét másik fontos eseménye a Csillagok háborúja új részének bemutatója volt. Az egész világ rohant a mozitermekbe, hogy megnézze a Csillagok háborúját, az egész világ a Trónok harcát nézni a tévében. Vajon miért Amerikában készülnek ezek a filmek, és miért nem tud Oroszország hasonló produkciókkal előrukkolni? Azért, mert az orosz film nem a piacból él, hanem az államtól lenyúlt pénzekből.

Az orosz gazdaság is hasonló elv szerint épül fel: az a döntő, ki milyen adminisztratív forrásokkal rendelkezik, mennyire áll közel a hatalomhoz. Putyin elnöksége idején ugyanis teljesen felégették az orosz reálgazdaságot – véli Latinyina.

Ukrajna kapcsán Miheil Szaakasvili odesszai kormányzó kirohanásairól beszélt Latinyina. Szaakasvili az egész ukrán politikai elitet, többek között a kormány tagjait vádolta meg korrupcióval. A vádak mindenkit érintenek, kivéve Petro Porosenko ukrán elnököt. Latinyina szerint Szaakasvili célja az, hogy miniszterelnök legyen, és Porosenkónak kedveznek a vádjai. Porosenko kedvelt módszere, hogy egymásnak ugrasztja saját csapatának tagjait, nehogy azok összefogjanak ellene. Jelen esetben Porosenko a Népi Frontot (Jacenyuk miniszterelnök, Avakov belügyminiszter) ugrasztotta össze a jégtörőként előrenyomuló Szaakasvilivel. Ugyanakkor Szaakasvili nem tekinthető Porosenko bábjának, ő egy külön játékos ebben a történetben.

Szaakasvili vádjai szerint Avakov belügyminiszter az általa működtetett korrupciós mechanizmuson keresztül illegális fegyveres bandákat finanszíroz (amit úgy is lehet érteni, hogy Avakov a Porosenkóval rossz viszonyba került Igor Kolomojszkij oligarcha, volt dnyepropetrovszki kormányzó embere). Szaakasvili közben támadást indított Kolomojszkij odesszai érdekeltségei ellen is...

Latinyina szerint a szíriai orosz beavatkozás is kudarcnak tekinthető. Oroszország nem került be az Iszlám Állam ellen harcoló nyugati koalícióba. Moszkva partnere Aszad és Irán. Közben létesült egy harmadik koalíció is a muszlim államok részvételével. Oroszországnak pedig amúgy sincs semmi keresnivalója abban a régióban.

 

 

 

(Echo Moszkvi, Kod dosztupa, 2015. 12. 19.)

 

Cimkék: Oroszország, olaj, orosz gazdaság, Latinyina, Szaakasvili, Avakov belügyminiszter, rubel, Putyin, orosz reálgazdaság
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat