OROSZVILAG.HU


Kínai vélemény: Oroszország zsákutcába került

Címlap » Sajtószemle
  |  2015-12-20 14:39:25  |  
Oroszvilag.hu

Kínai vélemény: Oroszország zsákutcába került

Vajon kiállja-e a próbát? 

 Kínai vélemény: Oroszország zsákutcába került

 

Kínai kommentárok (Fen-Ju-Cjuny, a Kínai Tudományos Akadémia Oroszország Intézetének vezetője) szerint Oroszország „stratégiai zsákutcába” került, az orosz gazdaság pedig rendszerszintű válságban van. Gyors kiút nem látszik. Oroszország legfőbb problémája a deindusztrializáció és a mezőgazdaság hatásfokának romlása.

A kínai elemzők szerint az orosz gazdaság említett gondjai még 2012-ben kezdődtek. A válság megoldásához le kell küzdeni azokat az akadályokat, melyek a reálgazdaság fejlődését gátolják.

A geopolitikai válság és a szankciók következtében jelentősen csökkent az Oroszországba érkező befektetések száma, megnőttek a külső hitelfelvétel költségei. 2015-ben a rubel 72 %-ot vesztett értékéből a dollárhoz képest. A valutaválság nagyfokú inflációhoz és életszínvonalromláshoz vezetett. A lakosság vásárlóereje csökkent.

Oroszország súlyos konfliktusba került a Nyugattal is, a kölcsönös bizalmatlanság ellehetetleníti a nyugati-orosz viszonyt. Most már az a kérdés: Oroszország képes-e kiállni még nagyobb megrázkódtatások nélkül az előtte tornyosuló nehézségeket?

A kínai elemzés éppen Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kínai látogatására időzítve jelent meg.

2015-ben a kínai-orosz kereskedelmi kapcsolatok is látványosan visszaestek (az első negyedévben 33,6 %-kal, a második negyedévben 27,1 %-kal 2014 azonos időszakához képest). A visszaesés elsődleges oka az orosz vásárlóerő drasztikus csökkenése. 2015-ben várhatóan 67 milliárd dollár körül lesz az orosz-kínai kereskedelmi forgalom mértéke, ami messze elmarad az orosz vezetés által beharangozott 100 milliárd dolláról (Medvegyev pedig most 200 milliárd dollárról beszélt 2020-ra).

Orosz kommentárok szerint a kínai helyzetértékelés alapvetően helyes, kivéve a mezőgazdaságot, melynek teljesítménye emelkedő tendenciát mutat.

 

 

 

(ng.ru) 

Cimkék: Oroszország, Medvegyev, stratégiai zsákutca
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat