OROSZVILAG.HU


A BRICS országok lesznek 2016 vesztesei?

Címlap » Sajtószemle
  |  2016-01-04 19:45:51  |  
Oroszvilag.hu

A BRICS országok lesznek 2016 vesztesei?

Várható legnagyobb nyertes pedig az USA

 A BRICS országok lesznek 2016 vesztesei?

2016-ban alacsony nyersanyagárak várhatók, a világkereskedelem alig nő. Az év várható vesztesei a BRICS országok lesznek, a győztesek pedig: Amerika, Argentína, Irán.

A BRICS országok közül Oroszország, Kína és Brazília is nehéz helyzetbe került gazdasági értelemben. Oroszország arra számít, 2016-ban 50 dollár lesz az olaj ára, a jelenlegi 36-38 dollár helyett. Az olcsó olaj lehúzza az egész orosz gazdaságot: gyengül a rubel, nő az infláció, csökken az import, a befektetések, a lakosság vásárlóereje. Moszkva mégis arra számít, ebben az évben 0,7 %-kal nőhet az orosz GDP.

Alekszej Kudrin szerint az orosz gazdaság még nem ért a gödör aljára, a helyzet instabil. Ha az olaj ára tartósan ilyen alacsony marad, az orosz gazdaságra zuhanás vár. Reálisabb azt feltételezni, hogy az orosz GDP 1 %-kal csökken ebben az évben. Ha az olaj ára tovább esik, akkor elképzelhető akár a GDP 4 %-ot megközelítő csökkenése is.

Brazília GDP-je 2015-ben 3,7 %-kal esett. Ebben az évben 2,5 %-os zsugorodás várható. Az ország számára nagy terhet jelent az olimpiai játékok megrendezése.

Idén a kínai gazdaság lassulása is prognosztizálható 7 %-os GDP növekedés alá (a korábbi 8-10 %-ról). Erre 1990 óta nem volt példa. A kínai külkereskedelem visszaesik.

India a BRICS egyetlen állama, melynek gazdasági mutatói rendben lévőnek tűnnek. A GDP 7 % fölött fog nőni. India azonban nem tudja átvenni Kína szerepét a lakosság szegénysége és elmaradottsága miatt.

2016-ban felvirradhat a nap Iránra. Megszűnnek az Irán ellen bevezetett szankciók, ami nagy lökést adhat az iráni gazdaságnak. Az iráni gazdaság növekedése hosszú távon is évi 4 % fölött várható. A jövőben Irán is szabadon exportálhat olajat, ami még inkább lenyomja az olaj árát. Elképzelhető, hogy 5-15 dollárra csökken az olaj ára, ami igen kedvező az olajimportőrök számára.

Az idén a dollár erősödése várható. Az USA-ban várhatóan 2,5 %-os gazdasági növekedés lesz, ami a legjobb a fejlett országok között. Komoly amerikai siker a Csendes-óceáni együttműködés létrehozása, valamint 2016-ban a Transzatlanti együttműködés tervezett aláírása. Az amerikai társaságok ismét exportálhatnak olajat, ami megerősíti pozícióikat.

 

 

 

(gazeta.ru) 

Cimkék: BRICS, orosz gazdaság, olaj ára, GDP, Brazília, Irán, olaj, dollár, 2016, USA
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat