OROSZVILAG.HU


A Levada igazgatója Oroszország helyzetéről 

Címlap » Sajtószemle
  |  2016-01-12 18:39:42  |  
Oroszvilag.hu

A Levada igazgatója Oroszország helyzetéről 

Rendszerszintű válságba került Oroszország?

 A Levada igazgatója Oroszország helyzetéről 

Lev Gudkov, a nagynevű Levada közvéleménykutató igazgatója fontanka.ru-nak adott interjúban a szíriai beavatkozást nevezte 2015 legfontosabb fejleményének Oroszország szempontjából. A másik legfontosabb esemény Borisz Nyemcov meggyilkolása volt.

A szíriai háború motivációja, hogy „megossza a Nyugatot” Gudkov szerint és elismertesse a Krím Oroszországhoz csatolását, jelezze a Nyugat számára, hogy Oroszország nem ijed meg a háborútól. A belső üzenete a tradicionalizmus, a nyugatellenes, antiliberális kurzus, a régóta esedékes reformok helyett az „autoriter-korrupt rezsim” fenntartása.

Borisz Nyemcov meggyilkolása azt jelzi, a hatalom kész represszív intézkedésekre a kritikusokkal szemben.

Ukrajna elfordulása a konzervatív, tradicionális eszméket hirdető orosz rezsimtől a Nyugat felé a Kreml számára szükségessé tette odahaza is a liberális, nyugatos eszmék diszkreditálását. Ez a folyamat már 2012 óta tart, amikor Oroszországban tömegek tiltakoztak utcai demonstrációkon Vlagyimir Putyin ellen. Akkor indult a kampány a demokratikus, nyugatos, liberális eszmék diszkreditálása céljából. 2012-ben represszív politika kezdődött Oroszországban.

Vlagyimir Putyin népszerűsége mélyrepülésbe kezdett, alsó pontját 2013 decemberében, 2014 januárjában érte el. A Krím Oroszországhoz csatolása viszont óriási patrióta eufóriát eredményezett, és hatalmas lökést adott Vlagyimir Putyin népszerűségének. Ám a Krím előtt már jelentős problémafeszültség halmozódott fel a társadalomban. Akkor az emberek 60 %-a azt mondta, már belefáradt Putyin ígérgetéseibe, 47 % pedig úgy nyilatkozott, a következő elnökválasztáson más politikust, más politikai programot szeretne látni.

Az oroszországiak úgy vélik, Putyin a nemzetközi politikában sikeres, a gazdaságban nem annyira. A bűnözés és a korrupció elleni harcban nem sikeres. Elterjedt vélemény, hogy Putyin az erőszakszervezetek, a bürokrácia, az oligarchák érdekeit védi, és nem úgy általában a lakosságét. Az emberek azt is tudják, hogy a jelenlegi politikai rendszerben nem tudják befolyásolni a hatalmat. Teljesen realisztikus az elképzelés, miszerint Putyinnak nincs alternatívája, hiszen a politikai mezőt „felégették.”

Oroszország jelenleg mély válság felé halad. Ez a válság nem konjunkturális jellegű, hanem rendszerválság. A válság még 2012-ben kezdődött, és nem sok köze van az olaj árának csökkenéséhez.

A válságnak belső okai vannak. Az orosz politikai modell, amit autoriter rendőrállamnak lehet nevezni Gudkov szerint, nem életképes. Ez a modell a petrorubelek elosztásán alapult. A rendszer az eleinte „lágy” autoritarizmustól most már egyre inkább a „kemény”, represszív autoritarizmus felé mozdul el.

A gazdasági nehézségeket propagandával lehet orvosolni, a Nyugat ellenségként való feltüntetésével. A közeljövőben a represszív tendenciák erősödésével lehet számolni Oroszországban Gudkov szerint, de hogy aztán mi lesz, azt senki nem tudja.

 

 

 

(Lev Gudkov: Nasz zsgyot nye nyeosztalinyizm, a koje-sto drugoje, fontanka.ru, 2016. 01. 10.)

Cimkék: Lev Gudkov, Oroszország, Borisz Nyemcov, Nyugat, Vlagyimir Putyin, Krím, 2012, Levada, válság
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat