OROSZVILAG.HU


Az EU és Oroszország is széthullik? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2016-02-14 16:40:44  |  
Oroszvilag.hu

Az EU és Oroszország is széthullik? 

Stratfor: a befelé forduló Amerika marad a világ legnagyobb hatalma

 Az EU és Oroszország is széthullik? 

Az amerikai Stratfor stratégiai elemző magáncég közzétette tíz éves előrejelzését a világ politikai és gazdasági helyzetének várható alakulásáról.

Az előrejelzés szerint Oroszország jelentősen meg fog gyengülni, Moszkva nehezen tudja majd kontroll alatt tartani az ország bizonyos régióit. A szankciók, az olaj árának csökkenése, a rubel gyengülése, ezzel együtt a katonai kiadások növekedése nagyon meggyengítik a Kreml pozícióit. Oroszország bizonyos régiói de facto függetlenné válnak. Az elemzők szerint „Oroszország jelenlegi formájában aligha marad meg.”

Mivel Oroszország atomhatalom, az ország széthullása miatt globálisan is az egyik legnagyobb problémává a nukleáris fegyverek őrizetének kérdése válik. Ez Amerika számára is jelentős biztonságpolitikai kihívást jelent majd.

Németországnak is jelentős problémái lesznek. A német gazdaság az európai kereskedelmi szabadságnak és az eurónak köszönheti erejét. Az euró gyengülése és az euroszkeptikusok megerősödése Németországot érinti a legérzékenyebben. A belső fogyasztás növelése nem tudja kiváltani a kieső exportot. Németországra egy olyan pangó időszak vár, mint Japánra.

Lengyelország politikai és gazdasági tekintélye viszont meg fog nőni. Lengyelország demográfiai helyzete viszonylag jó. Lengyelország regionális nagyhatalom lesz, tekintélyét tovább növeli az USA-val való stratégiai szövetsége.

Lehet, hogy 10 év múlva már az EU is csak egy szép emlék lesz. Az EU helyén négy nagyobb blokk alakul majd ki: Nyugat, Kelet, Skandinávia és Nagy-Britannia. Az EU formálisan fenn fog maradni, de de facto különböző regionális együttműködésekre hullik.

A Közel-Keleten tovább folytatódik a káosz, ennek legnagyobb nyertese Törökország lesz. A viszonylag stabil és erős Törökország aktívan be fog avatkozni a közel-keleti országok ügyeibe. Amerika folytatja az együttműködést Törökországgal, a két országot egyesíti oroszellenes politikájuk („Oroszország feltartóztatása”).

A kínai gazdaság tovább lassul majd, ami megnöveli az elégedetlenséget a kommunista párttal szemben. Kína számára komoly probléma, hogy az országban kolosszális különbségek vannak az egyes régiók között.

A szigetország és importfüggő Japán Amerika befelé fordulásával párhuzamosan erősíteni fogja flottáját és tengeri jelenlétét. Növekedni fog a kínai-japán konfliktus a távol-keleti szigetek hovatartozása miatt.

Amerika pedig inkább befelé fog fordulni. Nő a gazdaság, terjednek a belső energiaforrások, csökken az USA energiafüggősége, de az export is. Amerika kedvező fekvése lehetővé teszi számára, hogy a nagy megrázkódtatások idején biztonságos sziget maradjon. Amerika a világ vezető hatalma marad, de kevesebb érdeke fog ahhoz fűződni, hogy külső ügyekbe avatkozzon be.

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Oroszország, Amerika, EU, USA, Stratfor
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat