OROSZVILAG.HU


Szex a régi Oroszországban 

Címlap » Sajtószemle
  |  2016-06-16 19:01:27  |  
Oroszvilag.hu

Szex a régi Oroszországban 

Népi élet és egyházi prüdéria

 Szex a régi Oroszországban 

A 2011-ben elhunyt orosz szociológus, szexológus, Igor Kon tanulmányaiból idézett a Diletant orosz történelmi magazin. Vajon hogyan viszonyultak a szexhez a régi Oroszországban?

Noha egyes pravoszláv-konzervatív ideológusok szerint a szex mocskos, bűnös és undorító dolog, és a derék oroszoknak fogalmuk sem volt erről az erkölcsi fertőről, amíg a külföldiek, akiktől minden rossz ered, be nem hozták; a történeti források másról árulkodnak.

A középkori Régmúlt Idők Elbeszélése szerint a pogány szlávoknál előfordult a többnejűség. Vlagyimir Szvjatoszlavics fejedelemről ismert, hogy ágyasok sokaságát tartotta. Néhány középkori beszámoló szerint a keleti szlávoknál a férfiak és a nők együtt fürödtek, és ennek során az is előfordult, hogy közösültek.

A 17. századi diplomata, utazó, geográfus, Adam Olearius szerint az oroszok gyakran engednek meg maguknak vaskos tréfákat, beszélgetéseik gyakran sikamlós, kicsapongó jellegűek.

A 19. század végén, 20. század elején a Vlagyimiri kormányzóságban néprajzi gyűjtést végző V. Ny. Tenyisov a következőket írta a témáról: a lányok 14-16 éves korukban válnak éretté, s bár a nyilvános beszédben kerülik a témát, egymás között „dicsekszenek”. A fiúk nem őrzik a házasság előtti szüzességet, a lányok jellemzően igen, de nem mindenki. A kutató által megkérdezett 60 fiatal lányból mintegy 10 „segített a fiúknak elveszteni szüzességüket.” A fiúk sokszor durva izgalommal bánnak a lányokkal. A falusi összejövetelek, népi játékok a fiatalok között erotikus töltetűek. Az aratási ünnepek hagyományosan termékenységi rituálékkal jártak együtt (nemzőképes lányok meztelenül járták végig a felszántott földet, vagy éppen közösülésre is sor került).

Az egyház viszont igyekezett kontroll alá vonni az emberek nemi életét, és nem jelentéktelen szerepet játszott abban, hogy a téma tabuvá vált. Pravoszláv aktivisták jelenleg is törekszenek arra, hogy beavatkozzanak az emberek szexuális életébe.

Szex a régi Oroszországban 

 

 

 

 

Cimkék: szex, Oroszország
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat