OROSZVILAG.HU


Szergej Karaganov az amerikai elnökválasztásról

Címlap » Sajtószemle
  |  2016-11-12 21:07:10  |  
Oroszvilag.hu

Szergej Karaganov az amerikai elnökválasztásról

Oroszország mindentől függetlenül járja a saját útját

Szergej Karaganov az amerikai elnökválasztásról

Az amerikai elnökválasztás arra mutatott rá, hogy az amerikai politikai rendszer válságba került – írja legújabb cikkében Szergej Karaganov. Ez a rendszer nem segíti elő sem az elit, sem a társadalom konszolidálódását. Az a „mély gyűlölet”, ami az elnökválasztási kampányt övezte, nem létezik normális társadalmakban, és már önmagában válságtünetként fogható fel. A mai Amerika valóban mélyen megosztott társadalom.

A győztes Trump programja a jelek szerint egyfajta részleges izoláció és a belső problémák felé fordulás. Az USA következő elnöke sokat beszélt arról, hogy normalizálná a kapcsolatokat Oroszországgal, ám „Látni kell, hogy az amerikai elit jelentős része nyíltan gyűlöli Oroszországot, különösen a liberálisok.” Ezért Trump elnöksége idején is lesznek befolyásos csoportok, melyek arra fognak törekedni, hogy a konfliktus irányába tereljék az amerikai-orosz kapcsolatokat.

Karaganov szerint együtt kell működni Amerikával és Európával is, de Oroszországnak attól függetlenül kell folytatnia saját politikáját, hogy ki az amerikai elnök. Az orosz politika alapja pedig a keleti fordulat legyen, a kapcsolatok elmélyítése Kínával, és „amennyire ez lehetséges”, megőrizni a jó kapcsolatokat az európaiakkal, de megállítani a Nyugat keleti terjeszkedését. Végrehajtani a szükséges belső reformokat.

Karaganov szerint Európa még mélyebb válságban van, mint Amerika, a jelenlegi európai politika elit kudarcot vallott, és hogy ezt lássuk, ahhoz nem kellett Trump.

Az európai elitek úgy gondolták, védelmi kérdésekben Amerikára támaszkodhatnak, nekik pedig nem kell költeniük erre. Amerika kivonul Európából, Trump elnöksége alatt ez a folyamat csak felgyorsul.

 

 

 

(Szergej Karaganov, Trampu budut mesaty, Rosszijszkaja Gazeta, 2016. 11. 11.)

Cimkék: Szergej Karaganov, Amerika, Európa, Trump, amerikai elnökválasztás, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat