OROSZVILAG.HU


Az ankarai merénylet tanulságai

Címlap » Sajtószemle
  |  2016-12-26 13:56:47  |  
Oroszvilag.hu

Az ankarai merénylet tanulságai

Törökország a bomlás állapotában

Az ankarai merénylet tanulságai

 

Andrej Karlov, Oroszország törökországi nagykövetének meggyilkolása a terrorizmus „klasszikus”, 19. századi időszakát idézi, amikor magányos merénylők voltak az elkövetők – írja Fjodor Lukjanov. A magányos merénylő mögött álló erők az egész (jelen esetben közel-keleti) konstrukció számára jelenthetnek kihívást.

Egy védettséget élvező nagykövet meggyilkolása a nemzetközi kapcsolatok egészének folyamatát kérdőjelezi meg. Egyelőre nem világos, ki állt merénylő mögött, néhány következtetés azonban máris adódik.

Először is, a Közel-Kelet destabilizálása mélyen és hosszan tartóan megtörtént. Sok oka van ennek, de most nem is ez a legfontosabb. A lényeg, hogy szétmállanak az alapvető struktúrák, a biztonsági válság az államok centrumát is eléri. Irak, Egyiptom, Szíria, a Közel-Kelet kulcsállamai degradálódnak. Törökországban szintén komoly válságjelenségek észlelhetők, ennek csak egyik eleme az orosz nagykövet lelövése.

Ankara vágya, hogy részt vegyen a Közel-Kelet újrafelosztásában, bumerágként csapott vissza. Ahelyett, hogy a török befolyás terjedt volna szét a Közel-Keleten, a közel-keleti instabilitás tört be Törökországba. Nemcsak arról van szó, hogy radikális fegyveresek jönnek át a határon, hanem az egész rendszer eróziója figyelhető meg. A válságjelenségek közé tartozik a radikalizmus növekedése, a menekültválság, a kurdkérdés kiéleződése, a legfontosabb külpolitikai partnerekkel való konfliktusok, a westernizált lakosság eltávolodása a hatalomtól, a feszültség az erőszakszervezetekben. Erdogan elnök hatalmi ambíciói, melyek a nyári sikertelen puccskísérlet után újult erővel kezdtek megnyilvánulni, ellenállást gerjesztettek a társadalom legkülönfélébb szegmenseiben.

A hivatalos orosz reakció a történtekre viszonylag visszafogott, zárt ajtók mögött azonban feltehetőleg keményebb dolgok is elhangoztak. A legfőbb kérdés orosz-török viszonylatban a szíriai helyzet, de vajon milyen kompromisszum is lehetne lehetséges? Damaszkusz és Aszad elnök pozíciói megerősödtek, ők aligha lesznek készek bármilyen meghátrálásra. Nem világos, hogy a másik oldalon meg ki lenne a tárgyalópartner. Az Idlib tartományban meghúzódó radikálisok?

 

 

(V 2017-m nacsnyosztszja novaja epoha, globalaffairs.ru, 2016. 12. 22.)

Cimkék: Nagykövet, merénylő, Közel-Kelet, Törökország,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat