OROSZVILAG.HU


"Ami most van, csak a kezdet"

Címlap » Sajtószemle
  |  2017-01-10 13:54:18  |  
Oroszvilag.hu

"Ami most van, csak a kezdet"

Beláthatatlan következményei lehetnek a hekkerbotránynak

"Ami most van, csak a kezdet"

A 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban az „orosz faktor” főszereplővé lépett elő. Az év elején közölt jelentés az állítólagos orosz beavatkozásról az amerikai elnökválasztási kampányba egyrészt megnehezíti Donald Trump és Vlagyimir Putyin esetleges közeledését, másrészt egy impeachment eljárást is előkészíthet Trump ellen – írja Fjodor Lukjanov.

A Politico idéz egy 1987-es, Amerika c. filmsorozatot, mely az USA szovjetizálásának képzelt történetét mondja el. Eszerint a Szovjetunió nem háborúval hódítja meg Amerikát, hanem a saját beépített emberei segítségével a Kreml jelöltje nyeri meg az 1988-as elnökválasztást. Az oroszbarát jelölt totalitárius állammá változtatja Amerikát. A Politico írója szerint mára valósággá vált az egykori filmsorozat: Putyin, úgymond, aláássa az amerikai demokráciát; manipulálja egész Amerikát.

Egy évvel ezelőtt még úgy tűnt, Clinton és Bush lesznek a 2016-os amerikai elnökválasztás favoritjai. Elképzelni sem lehetett a politikai osztály mostani pánikreakcióját, és úgy tűnik, ami most van, csak a kezdet.

2017 első napjai alapján úgy tűnik, az elnökválasztási kampámy nem ért véget novemberben, mint az amúgy szokásos. A vesztes fél, a demokraták és a republikánusok Trumppal szemben álló része formálisan elismerte a vereséget, de nem békült meg vele. A megválasztott elnök valószínűleg még a szokásos első száz nap türelmi időt sem kapja meg.

Obama elnök döntése, hogy a hekkertámadásokra válaszul 35 orosz diplomatát hazaküld, azt a célt is szolgálja, hogy akadályokat gördítsen Trump Moszkvával kiegyezést kereső politikája elé. Trump szintén nem hagyhatja válasz nélkül az amerikai hírszerzés álláspontját a választásokba való orosz beavatkozásról, még akkor sem, ha az argumentáció kétséges.

Putyin, úgymond, nem akarta Clinton győzelmét, és elintézte, hogy ne őt válasszák meg. De Oroszország is megvádolhatná Amerikát beavatkozással a 2011-es események miatt, vagy mert 1996-ban Bill Clintonék Borisz Jelcin mellett avatkoztak be.

A történtek hatására Európában is kampány kezdődött, mondván, Putyin be akar avatkozni a soron következő francia, német választásokba. A következmények beláthatatlanok lehetnek.

 

 

(Fjodor Lukjanov: Szemena mracsnogo buduscsego, 2017. 01. 10., globalaffairs.ru)

 

 

Cimkék: Putyin, 2016-os amerikai elnökválasztás, Trump, Clinton, Fjodor Lukjanov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat