OROSZVILAG.HU


Az ideológusokat pragmatikusok váltják

Címlap » Sajtószemle
  |  2017-01-16 13:14:32  |  
Oroszvilag.hu

Az ideológusokat pragmatikusok váltják

Lesz-e elitváltás Amerikában?

 Az ideológusokat pragmatikusok váltják

Szergej Karaganov legújabb cikkében azt írja, Barack Obama távozó amerikai elnök „gyűlöli Oroszországot”, mert vereségeket szenvedett tőle. Mindent megtesz, hogy távozása előtt aláássa az amerikai orosz-kapcsolatokat, és kárt okozzon Oroszországnak, ellehetetlenítse Donald Trump pozícióit, mégha ezzel Amerikának is árt.

Amerikának és Oroszországnak stratégiai jellegű megállapodásokat kellene kötnie, kétséges azonban ennek realitása: egyelőre nem lehet pontosan tudni, mit akar Trump, miközben az Államokban oroszellenes indulatokat táplálnak.

Az amerikai establishment egy része mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ellehetetlenítse Trumpot, és az amerikai-orosz kapcsolatok újragondolását. Kevesen figyeltek fel arra, hogy az USA leendő elnöke a Jugoszlávia, Irak, Líbia elleni katonai támadásokat bűncselekményeknek nevezte, miközben az akkori döntéshozók jelentős része ma is pozícióban van. „Ezért ők most minél több kárt akarnak okozni Oroszországnak és Trumpnak, s félek, hogy az ügy a szankcióknál nem áll meg. Akár provokációt is végrehajthatnak, impeachmentre kerülhet sor, stb. Azt hiszem, a megválasztott elnöknek meg kellene erősíteni a testőrségét.

Donald Trump az amerikai elit két nagy táborával, a liberális intervencionalistákkal és a neokonzervatívokkal szemben emelkedett fel. Ez a két ideologikus tábor az 1990-es években került domináns helyzetbe, kiszorítva a realistákat. Az új elnök az elmúlt 25 év elitjének pozícióját fenyegeti. Trump „Erőssé akarja tenni Amerikát, útjában áll a leváltandó amerikai elit, ami most történik, leegyszerűsítve – vértelen forradalom.”

A realitás emberei az üzleti világból, a hadseregből érkeznek, ők váltják a virtuális világ embereit, az ideológusokat, akik viszont revansra vágynak.

 

 

Szergej Karaganov, Ljugyi realnosztyi v SZSA szmenjajut ljugyej ideologii, 2017. 01. 13.)


 

 

Cimkék: Amerika, Oroszország, Donald Trump, Szergej Karaganov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat