OROSZVILAG.HU


Juscsenko, Kucsma, Bush, Putyin utcanévtáblákon

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-07-08 11:22:03  |  
Gyóni Gábor

Juscsenko, Kucsma, Bush, Putyin utcanévtáblákon

Nem ritkaság, hogy élő személyekről neveznek el közterületeket

Juscsenko, Kucsma, Bush, Putyin utcanévtáblákon

A segodnya.ua ukrán internetes lap azokat a furcsaságokat vette számba, amikor élő személyekről, politikusokról, sportolókról, művészekről neveznek el közterületeket, vagy szobrokat állítanak tiszteletükre. A jelenség igen elterjedt Ukrajnában, ahol nincs semmilyen jogi akadálya az ilyesféle tiszteletadásnak élő személyek számára.

Viktor Juscsenko előző ukrán elnökről például – noha ő maga ezt ellenezte - még regnálása idején, 2007-ben nevezték el az egykori Hetmanscsina egyik fő városában, a Báthori István által 1575-ben alapított Baturinban a főutcát.

Leonyid Kucsma – aki 1994-2004 között volt Ukrajna elnöke – nevét a tulipánmezejéről is ismert krími Jantarnoje faluban egy egész lakónegyed viseli.

Kucsma szülőfalujában, Csajkinóban pedig emlékmű hirdeti, hogy ebben a faluban élt Ukrajna elnöke, Leonyid Kucsma.

Juscsenko, Kucsma, Bush, Putyin utcanévtáblákon

A világhírű ukrán rúdugrónak, Szergej Bubkának 3 méteres szobrot állítottak szülővárosában, Donyeckben.

Az ukrajnai Donyeck megyében született Joszif Kobzon orosz énekes – jelenleg az Egységes Oroszország parlamenti képviselője – 2003-ban kapott szobrot, szintén Donyeckben.

Juscsenko, Kucsma, Bush, Putyin utcanévtáblákon

Persze nem Ukrajna az egyetlen ország, ahol élő személyeknek állítottak el emlékműveket: Madridban a  labdarúgó Cristiano Ronaldó kapott szobrot, Tbilisziben 2005-től a repülőtérről a központba vezető utat a republikánus amerikai elnökről George W. Bush sugárútnak nevezik (Bush utca egyébként San-Fransiscóban is van).

A Csecsen Köztársaság fővárosának, Groznijnak az egyik főutcáját Putyin sugárútnak hívják, és a jelenlegi orosz miniszterelnök nevét viseli egy utca az ingusétiai Olgetiben is.

 

(segodnya.ua)

 

 

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat