OROSZVILAG.HU


Rahimov öröksége

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-07-19 14:47:44  |  
Gyóni Gábor

Rahimov öröksége

Korrupció, nepotizmus Baskíriában

Rahimov öröksége

A gazeta.ru hasábjain Vlagyimir Milov, az orosz Energiapolitikai Intézet igazgatója Murtaza Rahimov távozó baskír elnök politikai örökségéről jelentetett meg elemzést. A szerző szerint Rahimov politikája összességében sikertelen volt Baskíria számára, miközben a köztársasági vezetést befonták a korrupció csápjai.

 

Sokan mondták – kezdi írását Milov – hogy bár Rahimov valóban autoriter vezető volt, de sokat tett Baskíria számára. Sokakkal van ez így Oroszországban, egy-egy útfelújítás vagy templom felépítése jótékony fátylat vet a vezetők reális tevékenységére.

De vajon mi a reális kép Murtaza Rahimov hosszú ideig tartó elnöki tevékenységéről?

Baskíria – természeti adottságait tekintve gazdag köztársaság: 10. helyen áll az orosz régiók közül az olajkitermelésben, ehhez képest a baskíriai életszínvonal - noha az olajban gazdag területeken a jövedelmek magasabbak az átlagnál - alatta marad az oroszországi átlagnak. Az átlagos jövedelmek tekintetében Baskíria csak a 22. helyet foglalja el az Orosz Föderáció szubjektumai közül, miközben a leggazdagabbak és legszegényebbek (10 %) közötti különbség 18 és félszeres, ami megint csak meghaladja az oroszországi közepes mutatót (16,9).

A leggazdagabbak között a Rahimov távozó elnök környezetéhez közel állókat kell keresni: fia, Ural Rahimov a Forbes magazin listája szerint Oroszország 54. leggazdagabb embere. A hat legnagyobb baskíriai olajcég Ural Rahimov ellenőrzése alatt állt, s hogy miként ömlött ki a korrupt csatornákon a pénz, arra abból is lehet következtetni, hogy a Basnyeft olajtársaság 2010 első negyedéves adózása – miután Rahimov eladta - tizenkétszerese volt a 2009 első negyedévinek.

Ennek is eredményeképpen a baskíriai regionális büdzsé szegényebb, mint az észak-kaukázusi Észak-Oszétiában, vagy Kalmükiában, Novgorod megyében, Mordóviában.

Azaz Rahimov regnálásának legfőbb „eredménye” – a köztársasági bevételek átpumpálása a család és környezete tulajdonába.

A Kreml szemet hunyt mindezek fölött, sőt, 2003-ban még támogatta is a bukáshoz közel került Rahimov újraválasztását. Szemet hunyt afölött is, hogy 2004-ben a Rahimov-ellenes Blagovescsenszkben a rendőrség tüntetőket vert szét, most pedig, távozásakor, életfogytig tartó 750 ezer rubeles havi nyugdíjat folyósít Rahimovnak.

Medvegyev elnök sokat beszélt a korrupció elleni harcról. Rahimov gáláns megjutalmazása mégis azt sugallja: „lopjatok csak nyugodtan, aztán ezért jó fizetséget kaptok, rokonaitok kimehetnek külföldre pénzzel a zsebükben, és életfogytig tartó 25 ezer dolláros nyugdíjban részesültök. Ennél rosszabb jelzés nem is létezik.”

Rahimov kétes örökséget hagyott maga után Baskíria nemzetiségi politikáját illetően is. Utat engedett a baskírizálásnak: a baskír kormány tagjainak 70 %-a, az elnöki adminisztráció munkatársainak 80 %-a baskír nemzetiségű, miközben a baskírok csak harmadát teszik ki a köztársaság népességének.

Ami pedig az útépítéseket és a mezőgazdaságot illeti: Baskíriában 2008-ban 1995-höz képest nem nőtt az aszfaltozott utak hossza, Rosztov megye pedig letaszította Baskíriát a harmadik helyről az Orosz Föderáció legjelentősebb mezőgazdasági területei rangsorában.

 

(Vlagyimir Milov: Rahimov. Itogi. Gazeta.ru)

Cimkék: Rahimov, Baskíria,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat