OROSZVILAG.HU


Amikor a kevesebb több

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-02-21 09:56:48  |  
Zelei Dávid

Amikor a kevesebb több

Hatalmas meccsen nyert Fehéroroszország, sima vereséget szenvedtek a lettek.

Magyar idő szerint szombatról vasárnapra virradóra játszották a B-csoport zárófordulójának Szlovákia – Lettország mérkőzését, s míg szlovák oldalon először játszott Miroslav Satan, addig a lettek egy Galvinsszal kevesebben várták a mérkőzést. A meccsre kár sok szót vesztegetni: a szlovákok egyre csökkenő erőbedobással, harmadonként mindig eggyel kevesebb gólt lőve 6-0-ra kivégezték a baltiakat, úgy, hogy mind a négy soruk lőtt gólt, a Barisz Asztanában edződő Jozef Stümpel pedig 1+2-vel zárt. Vereségükkel a lettek utolsóként várhatják a csonka negyeddöntőket, vagyis a legerősebb nem csoportelsővel játszanak – az eddigiek alapján tökéletesen esélytelenül.
 
Az „eleve elrendelt” lettekkel szemben a beloruszoknak jobb esélyek néztek ki egy esetleges győzelemre – elvégre kit győzzenek le, ha nem a tornán eleddig még gólt sem szerző, a tavalyi világbajnokságon utolsó előtti helyen végző németeket? Az elmúlt forduló szoros mérkőzése ráadásul adhatott is némi löketet a beloruszoknak (ahogy Szalej fogalmazott, "a svédek ellen visszanyertük az önbizalmunkat"), mégis a hét NHL-essel felálló, Sturm által húzott germánok jutottak vezetéshez a hatodik percben emberelőnyből, Seidelberg révén. (1-0) A fehéroroszokat nem zavarta a hátrány (na ja, a tornán eddig még egyszer sem vezettek, megszokhatták), s fiatal balszélsőjük, Alekszej Ugarov révén középső harmadból induló szólóból egyenlítettek (1-1).
 
Amikor a kevesebb több
A második harmadban megint inkább a németek kezdeményeztek, jórészt onnan lőttek, ahonnan csak lehetett, a lövés előtt tölteni sem rest beloruszok ugyanakkor inkább gyorsaságukra és cselezőkészségükre hagyatkoztak. Ennek megfelelően a mérkőzés feléhez érkezve Kaljuzsnyij tört Ugarov babérjaira, szólója végén keresztben elhúzta a kapus előtt a pakkot, majd Greiss hálójába csúsztatott – a második harmadra megfordította az eredményt a fehérorosz gárda. (2-1) Mikor aztán az egész meccsen igen agilis, bátyja és Grabovski hiányában nem csak kinevezett sztárrá, de valódi vezérré avanzsált Szergej Kosztyicin a vége előtt nem egész kilenc perccel támadóharmadban korongot szerezve kétgólosra növelte a fehérorosz előnyt, úgy tűnt, végleg befellegzett a rengeteg helyzetet kialakító (és kihagyó) németeknek. Pontosan egy perccel Kosztyicin gólja után azonban már 3-3 állt az eredményjelzőn: Tripp és Goc is rövid időn belül betalált! (3-3)
 
Az állandósuló hangzavarban megtáltosodó germánok lendületét ugyanakkor megtörte egy kiállítás, Sulzer büntetését pedig az a Ruszlan Szalej használta ki a lélektanilag legfontosabb pillanatban, akitöbbet játszott az olimpián, mint az egész szezonban (a Coloradóban összesen két meccs jutott neki), s akinek ez volt az idei első gólja! (4-3) A németek tovább nyomtak, gólt szerezni azonban már nem tudtak – annál inkább a Dinamo Moszkva kiválósága, a meccsen duplázó (képünkön látható) Kaljuzsnyij, aki az 58. perc végén szépen fejezett be egy kontrát. (5-3)
 
Amikor a kevesebb több
 
A mindössze 17 lövésig jutó fehéroroszok (Greiss 70%-kal védett!) félelmetes helyzetkihasználásukkal tehát megnyerték a meccset, míg a rengeteg ziccert kihagyó, Kovalt naggyá tevő németek hiába jutottak el negyven lövésig, pont nélkül zárva csak a letteket előzik meg, és csekély reményekkel várhatják a csonka negyeddöntőt. A fehéroroszok négygólos első sorukat, s különösen annak támadótrióját emelhetik piedesztálra: Kosztyicin 1+3-mal, Kaljuzsnyij 2+1-gyel, Kolcov 0+2-vel zárt – közülük Kosztyicin már most megtermelte azt a gólmennyiséget, amire az egész szezon során képes volt az NHL-ben, s pillanatnyilag vezeti az olimpia pontlistáját!  A beloruszok immár bizonyosan a csoport harmadik, az összetett kilencedik helyén zárják a csoportkört – ennek megfelelően a nyolcadik Svájccal csaphatnak össze a nyolc közé jutásért, nem minden esély nélkül.
 
Cimkék: jégkorong, vancouver 2010
Országok: Lettország Belarusz
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat