OROSZVILAG.HU


A matrjoska 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-02-25 23:04:17  |  
Berka Szvetlána

A matrjoska 

Egy orosz játék globális sikere

A matrjoska babák világot meghódító karrierje (a Kalasnyikov gépkarabélyét leszámítva) csak a bűvös kockáéhoz, a LEGO™ játékhoz és talán a Barbie babáéhoz hasonlítható! Azonban mégis több ezeknél, mert napjainkra a matrjoska már nem csak egy játék, hanem világszerte a dizájnerek kedvelt díszítő motívuma is. A matrjoskáról a világon mindenhol tudják, hogy orosz eredetű, így méltán tekinthető az orosz néplélek és kreativitás rendkívüli elismert „nagykövetének”!

A matrjoskák eredetét a téma kutatói többféleképpen is magyarázzák. Egyesek szerint az első babákat az orosz-japán háborút követően a japán fogságból visszatérő orosz hadifoglyok hozták magukkal. Mások szerint az orosz mesterek már jóval a matrjoskák megjelenése előtt is készítettek egymásba rakható, fából faragott, gazdagon festett húsvéti tojásokat (és a játék alapötlete végül is ez!).

A matrjoskát hagyományosan citrusfából, nyírfából, nyárfából vagy ébenfából készítik. Először általában a legkisebb, nem szétszedhető baba elkészítésével kezdik a munkát. Miután elkészült a baba teste, megtisztítják és enyvvel kezelik a felületet, majd megtervezik a mintát, és kifestik. Leggyakrabban pipacs, tulipán, rózsa, harangvirág és város motívumok kerülnek a babákra. Végül fényes lakkal vonják be a felületet.

A matrjoska hagyományos formája (női alak, orosz népviseletben) gyorsan az orosz népművészet részévé vált. Az idők folyamán a kezdeti egyedi, kézzel készített, egyéni arcvonásokat és díszítő motívumokat viselő matrjoskák ritkává, a matrjoska üzemekben gyártottak viszont tömegcikké váltak.

A kezdetektől fogva készültek ismert személyeket megjelenítő matrjoska babák is. A múlt század második felétől a játék terjedésével párhuzamosan egyre gyakoribbak lettek az ismertebb politikusokat és népszerű művészeket, vagy karikatúrájukat ábrázoló, tréfás, vagy politikai mondanivalót hordozó matrjoskák. Néhány ezekből:

A matrjoska A matrjoska 

A matrjoska A matrjoska 

 

Az amerikai IKEA-ban juthatnak hozzá a szerencsések, ehhez a politikailag korrekt matrjoska baba kollekcióhoz, amiben mindenféle bőrszín és nemzetiség képviselteti magát:

A matrjoska 

 

De van „Rendszerkritikus matrjoska”is (figyelő szemekkel):

A matrjoska 

A matrjoskák térhódításának újabb jelentős állomásának tekinthető, hogy az alap koncepciótól - az egymásba rakható babáktól- elszakadva a motívum megjelenik a különféle világmárkás divatcikkeken és használati tárgyakon is. Például:

A matrjoska 

Kenzo Flower parfümje limitált kiadásban:

A matrjoska 

Az orosz VOGUE  10. születésnapjára ismert dizájnereket kért fel új „matrjoska ruhák” tervezésére. Íme az eredmény:

 

A matrjoska 

Estée Lauder a Beautiful elnevezésű parfümjét krémformába álmodta meg, és egy matrjoska babába rejtette. A 350 dolláros furcsaság kisebb babája rejti az illatot, a nagyobb, díszesebb baba dekorációs kellékként hasznosítható a későbbiekben.

A matrjoska 

Pupa karácsonyi  matrjoska kollekciója, (neve Puposka)…

A matrjoska 

Különféle matrjoskás kiegészítők:

 

 

 

 

A matrjoska A matrjoska A matrjoska 

Chanel 2009-es őszi/téli kollekciója, a Paris-Moscow az egyik leglenyűgözőbb alkotása a divatháznak.    (Ezek kizárólag rendelésre kaphatók!)

 

A matrjoska A matrjoska 

 

A világ legkisebb „kandallója” is matrjoskás és akár egy polcon vagy komódon is tárolhatjuk:

 

A matrjoska 

 

Orosz tervező által kreált matrjoska alakú lámpa:

A matrjoska 

 

Tradicionális orosz ital, tradicionális csomagolásban:

A matrjoska 

A matrjoskák töretlen népszerűségének alapja valószinűleg az, hogy tág, - szinte végtelen - teret adnak az emberi kreativitásnak. Napjainkban már Moszkvától New Yorkig, Budapesttől Tokióig nem képzelhető el nagyobb suvenir- bolt matrjoskák nélkül!

Végül a témához kapcsolódó két záró gondolatot osztanék meg az olvasóval: Sokkal jobb, ha szerte a világon az oroszokról a „Kalasnyikov” helyett a matrjoska jut az emberek eszébe! A legértékesebb, - igaz virtuális - matrjoska az ideális orosz nő, aki szép külső burka alatt rejt egy kiváló szeretőt, egy jó háziasszonyt, egy példás feleséget és egy melegszívű édesanyát (és ki tudja még mi mindent…).

A matrjoska 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: matrjoska
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat