OROSZVILAG.HU


Lázadás Hrihorij Szurkisz ellen 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2011-01-23 17:03:33  |  
Mezei Bálint

Lázadás Hrihorij Szurkisz ellen 

Korrupció és hatalommal való visszaélés a vád

Lázadás Hrihorij Szurkisz ellen Lázadás Hrihorij Szurkisz ellen 

Szurkisz Sevcsenkóval, Szurkisz Platinivel, Szurkisz mindenütt ... 

Rebellió Kijevben – Egyre többen támadják Hrihorij Szurkiszt

2011. január 17-én, hétfőn az ukrán futball élvonalában érdekelt klubok vezetői közül többen is Hrihorij Szurkisz, az Ukrán Labdarúgó Szövetség elnökének lemondását követelték. Az UEFA égisze alá tartozó ukrán szervezet 49 nemzetközi szavazattal bíró tagjából végül 38-an írták alá a Michel Platininek címzett levelet, melyben tájékoztatták a francia sportdiplomatát az ULSZ rendkívüli közgyűlésének összehívásáról, ahol minden jel szerint bizalmi szavazást fognak kezdeményezni Szurkisz ellen.

Szurkisz Ukrajna legnagyobb oligarchái közé tartozik, egyben a Dinamo Kijev tulajdonosa is. Ellenfelei éppen álláshalmozásával vádolják, azaz állításuk szerint kihasználva befolyását a szövetségben éveken át tisztességtelen előnyhöz jutatta a Dinamót. Szurkisz, aki nem először keveredik hasonló gyanúba, határozottan visszautasította a személyét érintő vádakat.

Az elégedetlen futball-potentátok egy csoportja már múlt év december végen kísérletet tett egy bizalmi szavazásra, de azt akkor és ott Szurkisz sikerrel ellehetetlenítette, mondván, hogy a javaslat nem illik az ülés napirendjébe. A mostani januári levelet ellenben az ULSZ tagjainak kétharmada aláírta, ez pedig az UEFA – minden szövetségre egyformán érvényes – alapszabályzata szerint lehetőséget ad az elnök elmozdítására, az utóbbi heves támadásai ellenére is. Azaz, 38 fő összehívhatja az ULSZ-t és bizalmatlansági indítványt nyújthat be, Szurkisz jóváhagyása nélkül is.

Szerhij Sztorozsenko, a Metaliszt Harkiv tulajdonosa egy múlt pénteki sajtókonferencián élesen kikelt Szurkisz és a Dinamo Kijev ellen. „Az ULSZ belső viták és intrikák klubjává vált. Szurkisz a lehető legrosszabbul menedzseli az ukrán futballt. Ráadásul a szervezet nem tud szabadulni a korrupció állandó gyanújától. Sőt, még nem is beszéltem a válogatott gyászos szerepléséről a 2010-es világbajnokság selejtezőiben vagy utánpótlásunk szégyenteljes állapotáról.”

Az ULSZ hivatalos közleménye Sztorozsenko állításait egy magánember személyes véleményeként tálalta. Ugyanakkor sem a Metaliszt tulajdonosa, ahogy a még Szurkisz befolyását bíró szövetség nem adott tájékoztatást a bizalmi szavazás időpontja felől.

Az ukrán labdarúgás vezető rétege lényegében változatlan a korai hetvenes évek óta. A krém tagjai ezer szállal kötődtek-kötődnek a fővároshoz és annak patinás egyesületéhez, a Dinamo Kijevhez – minden idők legsikeresebb szovjet klubjához. Mégis a kék-fehérek erőfölénye az utóbbi esztendőkben látványos apadásnak indult, mivel a Sahtar Donyeck 2009-ben elnyerte az UEFA-Kupát és a hazai bajnokságban is a Dinamo helyére lépett.

Keleti szomszédunk sportvezetőinek Szurkisz-ellenes fellépése csak erősödött 2007, a lengyel-ukrán Európa-bajnoki pályázat sikere után, jóllehet annak eredményességében a Dinamo egykori elnöke kulcsszerepet vállalt. 

(Szport Ekszpressz)         

Cimkék: Hrihorij Szurkisz, Dinamo KIjev, Metaliszt Harkiv, Michel Platini, Szerhij Sztorozsenko
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat