OROSZVILAG.HU


Kampány az ittas vezetés ellen 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2011-03-28 19:28:30  |  
Mezei Bálint

Kampány az ittas vezetés ellen 

Elsőként Nyizsnyij Novgorod autósait vették célba 

Kampány az ittas vezetés ellen Kampány az ittas vezetés ellen 

Oroszország: Részegek a volánnál, mind így végzik. Egy vérző férfitest „lóg le” az egyik óriásplakátról – csak a lábakat és a mindenfelé szétfröccsenő vért lehet látni – a másik oldalon kivehető a test többi része: a kezek, a fej és a kormányt még mindig szorongató kéz – Corriere della Sera

„Ez a test a tiéd is lehetne” – szegezi neki a mondatot minden arra haladónak az a térhatású óriásplakát, mely egy vérrel áztatott élettelen testet tesz közszemlére, miután kirepült a vezetőülésből és átszakította az autóút melletti hatalmas hirdetőtáblák egyikét. A verdikt egyszerű: a delikvens sokkal többet ivott a kelleténél, így figyelme túlságosan is lecsökkent ahhoz, hogy épségben hazajusson. Az elrettentően élethű, egyszersmind meglepően hatásos reklámot több helyen is kifüggesztették Nyizsnyij Novgorod, az Orosz Föderáció negyedik legnagyobb területű városának utcáin. Az 1990-ig Gorkij néven ismert település lakossága a vonzáskörzetekkel együtt meghaladja a kétmillió főt is, a célcsoport ezért a várakozások alapján több százezres lehet. Itt, a Volga partján, ahogy Oroszország más vidékein, a vodka illetve a további tömény alkoholok nem csupán a volánhoz ülők, de a közlekedés más, vétlen szereplői között is szép számmal szedik áldozataikat. A teljes Föderáció nyilvános statisztikái alapján évente közel egymillió sofőrt állítanak meg ittas vezetés miatt. Feltehetően ennél jóval többen megússzák rendőri intézkedés és bírság nélkül, azaz alkoholos mámorukban háborítatlanul törhetnek a tisztességes utazók életére.     

A reklámtábla a maga csupasz valóságában ábrázolja az esendő ittas sofőrt. A már említett mondat – „Ez a test a tiéd is lehetne” – a kiragasztott plakát jobb oldalán kapott helyet. A szóban forgó hulla, melyet egy bábu testesít meg, első ránézésre egy fiatal férfié: farmert és edzőcipőt visel. Mindkét lába a tábla ezen oldalára lóg, megteremtve ezzel a térhatás érzetét. Az élettelenül csüngő végtagok látványát a véres nadrág teszi borzongatóan teljessé, miközben, a másik oldalon kivehető az átfúródó törzsből kinövő kifordult fej, a sötét dzseki és a halántékra csapott Mikulás-sapka bizarr együttese is. Ráadásul a görcsbe merevedett kezek még mindig a kitépett kormányt szorongatják. Az összkép szándékosan kegyetlen, de a jelek szerint hatásos. Az átfogó kampány részeként kihelyezett háromdimenziós plakátok éppen azokat az autósokat veszik célba, akik módszeres alapossággal a megengedett véralkohol szint fölé tornásszák magukat, mielőtt volán mögé ülnének. A kezdeményezés – Oroszország révén – felülről indult. Még tavaly nyáron Medvegyev elnök bocsátotta útjára azt a felvilágosító, ugyanakkor nyersen elrettentő sajtóhadjáratot, mely zéró toleranciát hirdetett az ittas vezetés bűnébe esőkkel szemben. A vodkától le-lecsukódó szemeket tehát a rendőri szirénák villódzása nyitná fel, ami persze a mainál sokkal erélyesebb fellépést, és példamutatást kívánna a fegyveres testülettől.

Az Orosz Föderáció sajnos nem áll egyedül az alkoholos befolyásoltság miatt elkövetett közúti vétségek szégyenpadján. A jelenség európai léptékű, például Olaszországban, de Magyarországon is több, mint gyakori. Oroszországban évente átlagosan 35 ezren vesztik életüket közúti balestekben, míg 115 ezren súlyos, maradandó sérüléseket szenvednek ezen emberi mulasztásoknak köszönhetően. Itáliában az elmúlt évekhez képest némileg javult a helyzet, s ez leginkább az Autópálya Rendőrség (Polizia Stradale) és a Carabinierik (a csendőrök) érdeme. 2010-ben jelesre vizsgázott az olasz baleset-megelőzési rendszer, hiszen negyvenezer ittas sofőrt kapcsoltak le, így a balestek száma is csökkent, mintegy 5,7 százalékkal. Az adatok országos szintű egybevetéséből kiderül, hogy az elmúlt esztendőben 2444-en hunytak el közúti balesetben az olasz aszfalton.

A Magyarország útjain ittasan okozott közúti balesetek száma az utóbbi években csökkenő tendenciát mutatott. Míg 2009-ben 2274, addig 2010-ben csak 1883 ilyen baleset történt, ez igen jó, 17 százalékos javulást jelent. A rendőrök 2010-ben összesen 6949 magyartól és 298 külfölditől vonták be a vezetői engedélyt a helyszíni ellenőrzéskor, miután az alkoholszonda pozitív eredményt mutatott - tájékoztatott a részletekről az Országos Rendőr-főkapitányság. A „zéró tolerancia” 2008. január 20-i bevezetésétől a tavalyi év utolsó napjáig 21830 magyartól és 959 külfölditől vették el a jogosítványát, idén február 21-ig pedig már 898 magyar és 43 külföldi sofőrnek vonták be a vezetői engedélyét. A statisztikák azonban folyamatos javuló tendenciát mutatnak a közúti balesetek számát illetően 2006 óta. Öt évvel ezelőtt 2773 balesetet okoztak az ittas vezetők, ez az összes balesetek 13,2 százalékát tette ki. 2010-ben viszont már alig 1900 baleset okozója volt olyan személy, aki részegen ült volán mögé.  

Az utóbbi években a nemzetközi reklámfilm-termés számos kiábrándító produkcióval „gazdagodott”: a kegyetlen képsorok, a gyanútlan járókelők elé helyezett illusztrációk nemegyszer elborzasztották, fellázították magukat a remélt fogyasztókat, akik egyre több fórumon kezdték el kibeszélni a legrosszabbul sikerült, hatásvadász spotokat. A legújabb az interneten nagy visszhangot kiváltó, immár Oroszországba is eljutott Crashvertise. Az alkotók alapötlete rém egyszerű: a baleset helyszínére, megelőzve a mentőket és a rendőröket csinos fiatal lányok libbenek be, hogy különböző termékeket reklámozzanak. Senki sem állítja, hogy valós szerencsétlenségről, ütközésről lenne szó, de a hátborzongató marketing akár vissza is üthet. Az ötletgazdák könnyedén túlságosan is hihető környezetet kreálhatnak kihasználva a régi igazságot: a baleset vonzza az emberi tekintetet. A többség megáll és néz(gelődik), ahelyett, hogy segítene.

Kampány az ittas vezetés ellen Kampány az ittas vezetés ellen                 

Cimkék: ittas vezetés, alkohol, sofőr, rendőri erők, Medvegyev, Nyizsnyij Novgorod
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat